Hibákat okoz a legelterjedtebb operációs rendszer új frissítése

Kék Halálokról és tönkretett fájlrendszerekről érkeznek panaszok – origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 20. 16:20
null
A Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor kék halált okozott Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Microsoft még novemberben közölte, hogy az ünnepek miatt különös óvatossággal fog eljárni a Windows 10 operációs rendszer decemberi összegző frissítéseivel, a gondok esélyének minimalizálása érdekében a biztonsági javításokon túl csak különösen fontos bugokat kíván megoldani velük.

A jelek szerint a múlt hét kedden kiadott frissítések ennek ellenére gondokat okoznak egyes felhasználóknál. A panaszok többsége Kék Halál képernyőkről szól, például a Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor összeomlaszthatja a Windowst.

A Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor kék halált okozott. (A kép csak illusztráció)
Fotó: Magyar Nemzet

Szerencsére a Windowshoz valamilyen szinten értőknek nem kell az egész operációs rendszert újratelepíteniük, ha belefutnak a Corsair szoftverével kapcsolatos gondba: a Windows csökkentett módban való indítása után csak át kell nevezniük a rendszerpartíció WindowsSystem32drivers mappájában lévő corsairvbusdriver.sys állományt valami másra, ezután újból indíthatóvá válik a PC.

A másik váratlan probléma specifikusan a Windows 10 October 2020 Update (20H2) rendszert érinti. A jelenlegi információk szerint amennyiben a Windows 10 valamelyik előző kiadásáról frissítettek rá a számítógépezők, akkor a lemezellenőrzésre használható chkdsk parancssoros alkalmazás tévesen hibákat találhat az SSD rendszermeghajtón, majd azokat „javítva„ tönkreteszi az NTFS fájlrendszerét, így a Windowst sem lehet elindítani a háttértárról.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Számos hibát javítottak a legelterjedtebb operációs rendszeren

Emellett pedig megszűnt a tavaly tavaszi Windows 10 támogatása – írja az origo.hu.

Magyar idő szerint kedd este a Microsoft elérhetővé tette az idei várhatóan legutolsó frissítéseit a támogatott termékeihez. Az előzetes bejelentésének megfelelően nem kívánt váratlan problémákat okozni, így szinte kizárólag sérülékenységek javítására fókuszált, a Windows 10 különféle főverzióihoz készült összegző frissítéseiben funkcionális jellegű hibákat szinte egyáltalán nem javítottak.

A vállalat ezúttal meglepően csendes hibajavító keddet tartott, az elmúlt hónapok száznál is több sérülékenységei után most csak 58 sebezhetőséget javítottak, ezekből 9 kapott kritikus minősítést. A patchek a Windows Update-en keresztül telepíthetőek, gyári beállítások esetén ez automatikusan megtörténik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.