Kamu bankok, kamu szolgáltatók és nem létező csomagok

Alig akad olyan nap, hogy valamelyik szolgáltató ne hívná fel a figyelmet, hogy a nevében verik át az előfizetőiket – írja a haon.hu.

Forrás: MW2020. 11. 11. 8:36
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokféle árulkodó jele van az olyan kamu értesítéseknek, számláknak, amelyek a felhasználók figyelmetlenségét, óvatlanságát kihasználva igyekeznek pénzhez jutni. Ezek közül is talán a sürgetés, meg a túl rövid határidők gyakorolják a legnagyobb nyomást az áldozatra, aki aztán legtöbbször valóban hibázik, és ráfázik.

Hol valamelyik magyar bank, hol meg egy mobilszolgáltató ad hírt, figyelmeztetést valamilyen adathalász próbálkozásról. A karantén időszakban pedig egyre több a csomagküldő szolgálatok nevében küldözgetett átverés, ugyanis sokaknak ez lett az áruk beszerzésének fő csatornája.

Említhetnénk az adóbevallási időszakot a visszatérítések miatt is. Ha pedig egy ilyen típusú levélben valamilyen küldeményünk, állítólagosan be nem fizetett számlánk, visszaigényelhető pénzünk miatt sürgetést kapunk, hajlamosak lehetünk alaposabb átolvasás, átgondolás nélkül egy küszöb alatti összegű számlát inkább gyorsan befizetni, átutalni, kattintani, nehogy kiessen valamilyen szolgáltatás, vagy hogy időben megkapjuk a várva várt küldeményt, esetleg várva várt pénzösszeget.

A kapkodás stimmel, de az összeg azonban egyáltalán nem volt vonal alatti annál a csalásnál, aminél ismeretlen elkövetők 2,3 millió dollárt (mintegy 710 millió forint) loptak el a wisconsini republikánus párttól. A támadók igen profin, precízen a választás előtti utolsó heteire időzítették a hamis számlájukat.

Ez a művelet úgy zajlik, hogy a megcélzott intézményről a csalók igyekeznek minél több információt összeszedni, milyen rendszeres költségeik, számlájuk van – ebben nem ritkán belső, vagy korábban ott dolgozó munkatársak óvatlansága is segíthet. Az így begyűjtött információk segítségével aztán készítenek valamelyik szokásos beszállító partner nevében egy hasonmás számlát, amelyen az egyetlen különbség, hogy rajta egy másik bankszámla szám szerepel.

Az FBI már vizsgálja az esetet, melynél a lopásra október 22-én derült fény. Andrew Hitt, a wisconsini republikánus párt elnöke szerint több olyan tétel hamis számláit használták fel, amelyekkel a kampány korábban valóban dolgozott, például a választási postázáshoz kapcsolódóan.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Egyre inkább az online világában zajlik a mindennapi élet

Mi történik ma az interneten egy perc alatt? Még a járvány újbóli fellángolásának kezdetén vettek górcső alá egy átlagos szeptemberi napot. A részletekről, amelyek nagyrészt arról tanúskodnak, hogy a ma embere gyakorlatilag a világhálóra költözött a Heves megyei hírportál készített cikket.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.