Összeomlott a világ egyik legnagyobb egytányérú rádióteleszkópja

Összeomlott kedden a Puerto Rico-i Arecibo obszervatórium egytányérú nagy rádióteleszkópja, amely az elmúlt 50 évben fontos szerepet játszott a bolygók, aszteroidák és a földönkívüli élet nyomai utáni tudományos kutatásokban.

Forrás: MTI2020. 12. 01. 17:45
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) tíz napja jelentette be, hogy balesetveszély miatt bezárják a világ egyik legnagyobbjának számító egytányérú rádióteleszkópot a közelmúltban elszenvedett súlyos károsodása miatt.

Augusztusban ugyanis elszakadt egy segédkábele, ami egy 30 méteres lyukat ütött a fényvisszaverő tányérba és károsította a felette lévő kupolát.

Majd november 6-án az egyik fő acélkábel pattant el, további sérüléseket okozva.

A hatóságok azt gyanítják hogy a segédkábel gyártási hiba miatt szakadt el. Furcsállották ugyanakkor, hogy három hónappal később a főkábel is elszakadt, hiszen akkor csak kapacitása 60 százalékáig volt terhelve.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A Puerto Rico-i egytányérú teleszkóppal a világ mintegy 250 kutatója dolgozott, egyben a szigetország egyik fő turisztikai látványossága volt évi mintegy 90 ezer látogatóval. A teleszkóp az 1960-es években épült a védelmi minisztérium finanszírozásával. 57 éves működése alatt ellenált hurrikánoknak, a nedvességnek, páratartalomnak, erős földrengések sorának.

Az óriástelepszkóp segített megfigyelni a világ tudósainak a Föld irányába tartó aszteroidákat, támogatott később Nobel-díjat kapó kutatásokat, segített meghatározni, hogy újonnan felfedezett bolygók lakhatók lehetnek-e.

A 305 méter széles tányérral rendelkező teleszkóp feltűnt a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat és az Aranyszem című James-Bond filmben is.

Különös okból, drága hiánycikké válhat a számítógép

A laptopot vagy asztali számítógép vásárlását a jövő év elején tervezők talán jobban teszik, ha előrehozzák még idénre, vagy elhalasztják 2021 második felére a vételt.

A PC-k iránti óriási kereslet kielégítésével már hónapok óta sikertelenül küzdő gyártók szerint a vevők hamarosan további készlethiányokra, továbbá a vártnál magasabb árakra számíthatnak az üzletekben.

A helyzetnek több, egymással összefüggő oka is van. Jeff Clarke, a Dell alelnöke hétfőn figyelmeztette az elemzőket, hogy moderálják a cég februárban véget érő üzleti negyedévével kapcsolatos elvárásaikat, részben mivel hiány van az LCD panelek működésre bírásához szükséges áramkörökből és egyéb komponensekből, ami nagyon megdrágította a kijelzőket.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.