Polcvizsgáló robotok kerültek lapátra egy amerikai áruházláncban

Nem segítették nagyban az árufeltöltők munkáját – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 04. 16:36
null
Pittsburgh, 2020. október 14. A 2020. október 14-én közreadott képen a Walmart amerikai kiskereskedelmi áruházlánc bejárata a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben 2019. június 25-én. A koronavírus-járvány miatt a Walmart a fekete péntek elnevezésû karácsony elõtti akcióját három hétvégén is megtartja novemberben, hogy csökkentse üzleteiben a zsúfoltságot. MTI/AP/Gene J. Puskar Fotó: Gene J. Puskar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években az amerikai áruházláncok közül a Walmart élen járt a különféle robotokkal való kísérletezésben. Ezért körülbelül 500 üzletében még polcvizsgáló robotokat is bevezetett, ezek az eladótérben gördülve folyamatosan figyelték az árukészlet feltöltöttségét.

A fejlesztéssel a Walmart csökkenteni kívánta a polcok figyeléséhez szükséges munkaerő számát, továbbá az illetékesek elképzelései szerint így ritkábban fogytak volna el a polcokról a termékek. Végső soron az árufeltöltők segítőiként tekintettek a robotokra, nem az emberek leváltása volt a cél.

Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar

Az ötlet nem volt rossz, ám kudarccal zárult a polcfigyelő robotos kísérlet: egyszerűen nem voltak eléggé hasznosak az eszközök, konvencionálisabb megoldásokkal és árufeltöltőkkel is sikerült további előrelépéseket elérni a készlet elérhetővé tartása terén. Ráadásul az aránylag nagyméretű robotok a vásárlóknak és az árufeltöltőknek is rendszeresen az útjukban voltak, egyesekből szorongást váltottak ki. A lenti videón megnézhető az egyik akció közben.

Ennek megfelelően a Walmart szerződést bontott a robotok Bossa Nova nevű tervezőcégével, ami mélyütést jelentett a Carnegie Mellon Egyetemen született startup számára: a dolgozóinak felét kénytelen volt elküldeni, jelenleg alternatív üzleti lehetőségek keresésével van elfoglalva a vezetése.

A csapás súlyossága érthető, hiszen a Walmart januárban még arról beszélt, hogy a 4700 egyesült államokbeli üzletéből olyan ezerben kívánja bevezetni a polcvizsgáló robotokat, a szerződés felmondásakor viszont csak ötszázban tűntek fel ténylegesen az eszközök.

A mostani fordulat nem jelenti azt, hogy a Walmart lemondott volna a modernizálásáról, továbbra is aktívan tesztel különféle hatékonyságot fokozni képes fejlesztéseket, érdeklődik az új ötletek iránt, beleértve a robotsegítőket.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.