Újfajta internetes átverés van terjedőben

Egy brit csoport közel 3500 darab játékkonzolt adott tovább emelt áron – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 25. 17:00
null
Internetes vásárlás Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb az átlagos vevők számára kellemetlen internetes iparág jött létre, már nagyüzemben dolgoznak az angolban csak „scalpereknek„ nevezett nyerészkedők. Olyan személyekről és csoportokról van szó, akik nagy érdeklődésre számot tartó, várhatóan gyorsan hiánycikké váló portékákból halmoznak fel készleteket, majd a termékhiány fellépésekor jelentős felárral értékesítik azokat az online piactereken.

Az internetes pénz kicsalogatás egyik mostanában terjedő módja a hiánycikké tett árúk felárral való értékesítése
Fotó: PEXELS

A Business Insider beszámolója szerint az Egyesült Királyságban már több nagy skalpolócsoport is tevékenykedik, az egyik közülük majdnem 3500 darab PlayStation 5 játékkonzolt tudott előrendelésben felvásárolni. A csoport ráadásul atipikus üzleti modellt talált ki: nemcsak a tucatnyi főt számláló tagjai veszik nagy mennyiségben a biztosan hiánycikké váló termékeket, de 40 fontos havidíjért cserébe bárki hozzáférhet a webshopokban való rendelések automatizált leadására készített szoftverükhöz.

A csoport körülbelül egy éve alakult, a 33 éves vezetője szerint eredetileg különleges sneakerek emelt árú továbbadásával foglalkoztak, de aztán a koronavírus-járvány szülte vásárlási trendeket követve szélesítették az akció rádiuszukat. Egy időben például a pezsgőfürdők továbbadásával kerestek jelentős mennyiségű pénzt, legutóbb pedig a PlayStation 5 volt a fejőstehenük.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Százezreket is képesek vagyunk elkölteni videojátékokra

A magyar háztartások négyötödében van videójáték, ezeket főként fizikai üzletben vásárolták készpénzzel vagy betéti kártyával a Budapest Bank friss kutatása szerint, eszköztől függően pedig jellemzően 100 ezer forint feletti összeget szán videojátékokra az, aki új eszköz vásárlását tervezi.

Az új generációs konzolok kapcsán a Media Markt tapasztalatai azt mutatják, hogy óriási az érdeklődés a videojátékokra, ezt támasztja alá a kutatás is, amely szerint az előrendelőknek csupán fele jut majd biztosan hozzá a megjelenés napján az új konzoljához – írja a vg.hu.

A Budapest Bank legfrissebb kutatásában a videójátékokkal kapcsolatos kiadásokat vizsgálta, és a megkérdezettek 82 százaléka mondta, hogy található a háztartásukban valamilyen játékkonzol, illetve videójátékra alkalmas asztali számítógép vagy laptop. Esetükben 74 százalékuknak van erre alkalmas laptopja, 62 százalékuknak ilyen asztali számítógépe, 28 százalékuknak Xbox-a, 27 százalékuknak PlayStation-je, 9 százalékuknak Nintendo-ja, míg 2 százalékuknak egyéb eszköze.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.