Milyen hatással van a kismama életére a koronavírus?

Mióta világ a világ, a várandós kismamák aggódnak születendő gyermekük egészsége miatt. Vajon milyen hatással van a Covid–19 a leendő édesanyára, a magzatra, s mely óvintézkedésekkel előzhető meg a fertőzés?

Forrás: szabadfold.hu2020. 11. 01. 12:55
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírussal fertőzött kismama császármetszéssel adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen – júniusban erről (is) szóltak a hírek. Magyarországon ez volt az első eset, hogy Covid-beteg édesanyán hajtották végre a műtétet. Az eredményt mindenki izgatottan várta: az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye szerencsére negatívnak bizonyult.

Mivel ez új vírus, egyelőre még javában ismerkedik vele az orvostudomány, nem lehet pontosan tudni, miként érintheti a várandósokat. Az eddigi tapasztalatok szerint a kismamák semmivel sem fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre, mint más fiatal vagy középkorú felnőttek. Többségük csupán enyhe vagy közepes mértékű megfázás-, illetve influenzaszerű tünetekről számol be.

Fotó: pexels

Arra sincs bizonyíték, hogy fokozott vetélési kockázatot jelentene a Covid–19, ne­tán a várandósság ideje alatt átterjedne a fejlődő embrióra vagy magzatra. Az eddigi tapasztalatok alapján kevés az esélye, hogy a fertőzött kismama életveszélyes állapotba kerüljön vagy a babájának maradandó károsodása keletkezzen – derül ki a Védőnőkért, új szülők és újszülöttekért Alapítvány és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége által összeállított tanulmányból.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a várandósoknak ugyanazokat az előírásokat kell megtenniük, mint bárki másnak: viseljenek maszkot, tartsák be a távolságtartással kapcsolatos, valamint a higiéniai, kézmosási szabályokat – sorolja lapunk kérdésére Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat intézményvezetője.

Amennyiben a betegség tüneteit észlelik magukon, értesítsék telefonon a háziorvosukat és a szülész-nőgyógyász orvosukat. Ne menjenek háziorvosi rendelőbe vagy kórházba, semmilyen más közösségbe. A kórházakban elkülönített kórtermekben és szülőszobákban biztosítják a koronavírus-fertőzésre gyanús, valamint igazoltan fertőzött kismamák ellátását, gondoskodnak az újszülöttjeik elkülönített neonatológiai ellátásáról is – magyarázza a védőnő.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az anyatejben nem választódik ki a vírus. Ha egy szoptató anya Covid-fer­tő­zésben szenved, nem az anyatejjel, hanem cseppfertőzéssel adhatja át a vírust újszülöttjének.

A szoptatás előnyei azonban még így is felülmúlják a kockázatot, hogy a baba a szoptatás közben megfertőződjön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.