Intenzív séta: heti 150 perc, de helyesen!

Bármennyire is meglepő, egy gyorsabb séta is elegendő ahhoz, hogy javítsunk az egészségi állapotunkon. De nem mindegy a módja, ugyanis a rosszul kivitelezett mozdulatsorok kellemetlen fájdalmat is okozhatnak – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 13. 9:24
null
Ahogy a kocogás vagy a futás, úgy a séta előtt is fontos a bemelegítés Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több ember sportol rendszeresen szabadidejében. A hagyományos sportok mellett, mint amilyen a futás, az úszás vagy a kerékpározás, sokan választanak olyan mozgásformát, amely kissé eltér a megszokottól. Ilyen az intenzív séta is, „félúton” a normál sebességű séta és a kocogás között.

Ha kicsit többet akarunk egy kényelmes, ebéd vagy vacsora utáni sétánál, de különösebben megizzadni sem szeretnénk, válasszuk az intenzív sétát, amelytől kényelmesen elfáradunk, ráadásul számos jótékony egészségügyi hatása is van.

Jól megmozgatja az izmokat, frissíti a vérkeringést, csökkenti a vércukorszintet és a magas vérnyomást, javítja az állóképességet, sőt a fogyásban is segíthet.

A szakemberek szerint heti 150 perc intenzív séta már hatékonyan hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához, ám egyúttal figyelmeztetnek is: a nem megfelelően kivitelezett gyors séta több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Ezért is vegyük komolyan az intenzív sétát, és ne a karosszékből felállva álljunk neki. Mint ahogy a kocogás vagy a futás, úgy a séta előtt is fontos a bemelegítés – öt perc után az izmok könnyen „sétaállapotba” hozhatóak.

Ahogy a kocogás vagy a futás, úgy a séta előtt is fontos a bemelegítés
Fotó: PIXABAY

Nagyon fontos, hogy jól eltaláljuk az intenzív séta sebességét. A szakirodalom szerint a 6-7 km/órás sebességgel kivitelezett gyaloglás a leghatékonyabb, ilyenkor a test a közepes-intenzív mozgás közti tartományba kerül: emelkedik a pulzusszám, kissé megizzadunk, de mozgás közben még tudunk beszélgetni. Ha ennél nagyobb sebességre kapcsolunk, hamar elfáradhatunk, így nehezebb teljesíteni a napi 30 perces penzumot.

Érdemes lassan kezdeni és fokozatosan gyorsítani, amíg el nem érjük az optimális sebességet. Kerüljük a hirtelen sebességváltást és a leállást is.

Az sem mindegy, mekkora lépéseket teszünk gyors séta közben. Sokan úgy próbálnak gyorsítani, hogy szaporázzák a léptüket, vagy nagyokat kezdenek lépkedni. Ezek a módszerek feleslegesen terhelik az izmokat és az ízületeket, ráadásul természetellenes mozgást is eredményeznek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.