Mit egyen, ha több C-vitamint szeretne bevinni szervezetébe?

Szent-Györgyi Albert vitaminja számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Mindenki számára ismert például a téli megfázások idején betöltött szerepe. A C-vitamin fokozza immunrendszerünk működését, ennek köszönhetően lerövidíti a meghűléses megbetegedések hosszát és enyhíti a tüneteket. Azonban a náthán kívül még számos esetben fejti ki jótékony hatását.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 28. 8:31
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A C-vitamin gyorsítja a csontok és a fogak fejlődését, a fogíny, égési sérülések és sebek gyógyulását. Ezenkívül csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, és bőrünk kollagénképződését is befolyásolja. Ha szeretnénk elkerülni a száraz és repedezett bőrt, biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő C-vitamint. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ennek köszönhetően a szívinfarktus veszélyét is – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

Felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 65–90 milligramm (mg). Ez a mennyiség megfelel egy nagyobb narancsnak, 15 dkg epernek vagy brokkolinak. Mivel vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem tudja raktározni. A felesleges mennyiség távozik a szervezetünkből, így túladagolni sem lehet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően szervezetünkben könnyen felléphet C-vitamin-hiány is. Erre a következő tünetek utalhatnak: gyakori fizikai fáradtság, levertség, vérző fogíny, gyakori nátha, édesség utáni vágy.

 

HOGYAN ŐRIZZÜK MEG ÉTELEINK C-VITAMIN-TARTALMÁT?

A C-vitamin könnyen oxidálódik hő, fény és levegő hatására, ezzel jelentősen veszít jótékony hatásából. Ráadásul vízben oldódó vitamin, így a főzés során a zöldségek C-vitamin-tartalma nagyrészt a főzővízbe kerül. Emiatt ajánlott a zöldséget és gyümölcsöt nyersen fogyasztani. Ekkor csak arra kell figyelnünk, hogy a meghámozott, felvágott ételt mihamarabb fogyasszuk el. Ha készételt szeretnénk csinálni, akkor a C-vitaminban gazdag ételek készítésénél ügyeljünk arra, hogy a zöldség és a gyümölcs friss legyen, és a gyors pirítást vagy gőz fölötti párolást válasszuk. Ezzel minimálisan befolyásoljuk az ételek C-vitamin-tartalmát.

 

10 ÉTEL, AMI TÖBB C-VITAMINT TARTALMAZ, MINT A NARANCS

  1. chilipaprika
  2. kaliforniai paprika
  3. fodros kel
  4. brokkoli
  5. eper
  6. karfiol
  7. kelbimbó
  8. ananász
  9. kivi
  10. mangó

 

ROPOGÓS FODROS KEL

A kel vastag száráról lehúzzuk a zöldjét és nagyobb darabokra tépjük. Megmossuk és alaposan megszárítjuk, különben nem lesz ropogós. Tegyük edénybe, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, szójaszószt, és szórjuk meg szezámmaggal. Jól keverjük össze, majd fektessük a leveleket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 190 fokon süssük a leveleket 6-8 percig, gyakran ellenőrizve, hogy ne süljön túl. Akkor van kész a ropogósunk, amikor a közepe még puha egy kicsit.

Mintaétrendért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.