Mit egyen, ha több C-vitamint szeretne bevinni szervezetébe?

Szent-Györgyi Albert vitaminja számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Mindenki számára ismert például a téli megfázások idején betöltött szerepe. A C-vitamin fokozza immunrendszerünk működését, ennek köszönhetően lerövidíti a meghűléses megbetegedések hosszát és enyhíti a tüneteket. Azonban a náthán kívül még számos esetben fejti ki jótékony hatását.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 28. 8:31
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A C-vitamin gyorsítja a csontok és a fogak fejlődését, a fogíny, égési sérülések és sebek gyógyulását. Ezenkívül csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, és bőrünk kollagénképződését is befolyásolja. Ha szeretnénk elkerülni a száraz és repedezett bőrt, biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő C-vitamint. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ennek köszönhetően a szívinfarktus veszélyét is – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

Felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 65–90 milligramm (mg). Ez a mennyiség megfelel egy nagyobb narancsnak, 15 dkg epernek vagy brokkolinak. Mivel vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem tudja raktározni. A felesleges mennyiség távozik a szervezetünkből, így túladagolni sem lehet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően szervezetünkben könnyen felléphet C-vitamin-hiány is. Erre a következő tünetek utalhatnak: gyakori fizikai fáradtság, levertség, vérző fogíny, gyakori nátha, édesség utáni vágy.

 

HOGYAN ŐRIZZÜK MEG ÉTELEINK C-VITAMIN-TARTALMÁT?

A C-vitamin könnyen oxidálódik hő, fény és levegő hatására, ezzel jelentősen veszít jótékony hatásából. Ráadásul vízben oldódó vitamin, így a főzés során a zöldségek C-vitamin-tartalma nagyrészt a főzővízbe kerül. Emiatt ajánlott a zöldséget és gyümölcsöt nyersen fogyasztani. Ekkor csak arra kell figyelnünk, hogy a meghámozott, felvágott ételt mihamarabb fogyasszuk el. Ha készételt szeretnénk csinálni, akkor a C-vitaminban gazdag ételek készítésénél ügyeljünk arra, hogy a zöldség és a gyümölcs friss legyen, és a gyors pirítást vagy gőz fölötti párolást válasszuk. Ezzel minimálisan befolyásoljuk az ételek C-vitamin-tartalmát.

 

10 ÉTEL, AMI TÖBB C-VITAMINT TARTALMAZ, MINT A NARANCS

  1. chilipaprika
  2. kaliforniai paprika
  3. fodros kel
  4. brokkoli
  5. eper
  6. karfiol
  7. kelbimbó
  8. ananász
  9. kivi
  10. mangó

 

ROPOGÓS FODROS KEL

A kel vastag száráról lehúzzuk a zöldjét és nagyobb darabokra tépjük. Megmossuk és alaposan megszárítjuk, különben nem lesz ropogós. Tegyük edénybe, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, szójaszószt, és szórjuk meg szezámmaggal. Jól keverjük össze, majd fektessük a leveleket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 190 fokon süssük a leveleket 6-8 percig, gyakran ellenőrizve, hogy ne süljön túl. Akkor van kész a ropogósunk, amikor a közepe még puha egy kicsit.

Mintaétrendért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.