A C-vitamin gyorsítja a csontok és a fogak fejlődését, a fogíny, égési sérülések és sebek gyógyulását. Ezenkívül csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, és bőrünk kollagénképződését is befolyásolja. Ha szeretnénk elkerülni a száraz és repedezett bőrt, biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő C-vitamint. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ennek köszönhetően a szívinfarktus veszélyét is – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.
Felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 65–90 milligramm (mg). Ez a mennyiség megfelel egy nagyobb narancsnak, 15 dkg epernek vagy brokkolinak. Mivel vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem tudja raktározni. A felesleges mennyiség távozik a szervezetünkből, így túladagolni sem lehet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően szervezetünkben könnyen felléphet C-vitamin-hiány is. Erre a következő tünetek utalhatnak: gyakori fizikai fáradtság, levertség, vérző fogíny, gyakori nátha, édesség utáni vágy.
HOGYAN ŐRIZZÜK MEG ÉTELEINK C-VITAMIN-TARTALMÁT?
A C-vitamin könnyen oxidálódik hő, fény és levegő hatására, ezzel jelentősen veszít jótékony hatásából. Ráadásul vízben oldódó vitamin, így a főzés során a zöldségek C-vitamin-tartalma nagyrészt a főzővízbe kerül. Emiatt ajánlott a zöldséget és gyümölcsöt nyersen fogyasztani. Ekkor csak arra kell figyelnünk, hogy a meghámozott, felvágott ételt mihamarabb fogyasszuk el. Ha készételt szeretnénk csinálni, akkor a C-vitaminban gazdag ételek készítésénél ügyeljünk arra, hogy a zöldség és a gyümölcs friss legyen, és a gyors pirítást vagy gőz fölötti párolást válasszuk. Ezzel minimálisan befolyásoljuk az ételek C-vitamin-tartalmát.
10 ÉTEL, AMI TÖBB C-VITAMINT TARTALMAZ, MINT A NARANCS
- chilipaprika
- kaliforniai paprika
- fodros kel
- brokkoli
- eper
- karfiol
- kelbimbó
- ananász
- kivi
- mangó
ROPOGÓS FODROS KEL
A kel vastag száráról lehúzzuk a zöldjét és nagyobb darabokra tépjük. Megmossuk és alaposan megszárítjuk, különben nem lesz ropogós. Tegyük edénybe, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, szójaszószt, és szórjuk meg szezámmaggal. Jól keverjük össze, majd fektessük a leveleket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 190 fokon süssük a leveleket 6-8 percig, gyakran ellenőrizve, hogy ne süljön túl. Akkor van kész a ropogósunk, amikor a közepe még puha egy kicsit.
Mintaétrendért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)