Öt érv, amiért érdemes többet aludnia

Egy egészséges felnőttnek napi 7–9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés. A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is több alvásidőre van szükségük, ők 11–18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk – és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 24. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Depresszió, álmatlanság ellen

A gyermekkori kialvatlanság az egész életet végigkísérheti. Akik felnőttkorban is keveset alszanak, esetleg krónikus álmatlanságban szenvednek, minden ok nélkül felébrednek az éjszaka közepén, és nem tudnak visszaaludni, a nappalokat elég nehezen élik meg. Depressziósak, rosszkedvűek, kávé- vagy energiaital-függők, ingerültek, sok esetben még agresszívak is lehetnek. A kialvatlanság súlyos mentális betegségeket okozhat.

2. A szép arcért

Egy kiadós alvás után, reggel a tükörbe nézve, egy kisimult, kipihent arc tekint vissza ránk a tükörből. Ha sikerül 7-8 órát nyugodtan átaludni, akkor nem lesznek sötét karikák a szem alatt, nem lesz véreres a tekintet.

3. A fogyásért

Ugye, nem gondolt arra, hogy a rendszeres, kiadós alvás csökkenti a derékbőséget? Pedig így van. Alvás közben hormonok szabadulnak fel, amelyek szabályozzák az éhségérzetet, a következő étkezéseknél jelzik az agynak, hogy mikor laktunk jól. 

Minél kevesebbet alszunk, annál kevesebb tud termelődni ezekből, ezért a rendszeresen csak 5-6 órákat alvó emberek állandóan fáradtak és éhesek, szinte egyfolytában csipegetnének. 

Nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, később magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől szenvednek. Egy felmérés szerint azoknak, akik legalább napi 7 vagy még több órát alszanak, 60 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy beleessenek a fenti betegségek valamelyikébe.

4. Az emlékezetes álmokért

Szeretne felidézni egy nagyon régi, ám nagyon kellemes pillanatot? Aludjon egyet! Ha elalvás előtt erősen koncentrál arra a pillanatra, amelyet szeretne újra átélni, szinte bizonyosan megjelenik az álmaiban. Az álomalvás aktív időszakában az emlékek nagyon erősen felidéződnek, szinte újra átélhetővé válnak.

5. A jobb teljesítmény érdekében

A legtöbben egy fontos vizsga, esemény, prezentáció vagy éppen találkozó előtt annyira izgatottak, hogy nem tudnak aludni. Úgy érzik, ha elalszanak, elfelejtik a tananyagot, kiesnek a koncentráció ritmusából vagy egyszerűen csak a túlpörgetett agy miatt nem megy az alvás. 

Pedig ilyen esetben a lehető legkorábban kell ágyba bújni, hogy minél hosszabb alvásidőt biztosítsunk magunknak.

Ha szükséges, hallgassunk nyugtató zenét, igyunk egy pohár mézes, langyos tejet vagy valamilyen gyógynövényes, nyugtató teát. Így a szervezetünket nem fárasztjuk a felesleges kialvatlansággal, és kipihenve, jó pár óra alvás után sokkal jobb lesz a másnapi teljesítményünk.

Egy felmérés szerint azok a diákok, akik a vizsgájuk előtti éjszakát kiadós alvással töltötték, 56 százalékkal jobb teljesítményt értek el, mint azok, akik áttanulták, átvirrasztották, vagy esetleg átmulatták az éjszakát. 

Ha este próbál elvégezni egy feladatot, és nehezen megy, hagyja abba és feküdjön le aludni. Ha reggel frissen ébredve újra a feladatra koncentrál, tapasztalni fogja, hogy egészen másként is tud rá tekinteni. Az alvás kitisztítja a gondolatokat, ébredés után az agy sokkal aktívabban dolgozik. Nem véletlenül mondják: aludj rá egyet!

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.