Az elhízás ellen is bevethető ez az orvosság

Egy új kínai tanulmány szerint egy daganat elleni gyógyszer hatásosan csökkentette elhízott egerek súlyát. Az ígéretes kísérlet arra utal, hogy a terápiával hatásosan lehetne kezelni az elhízást.

Forrás: MTI2022. 02. 25. 14:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken a PLoS Biology tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a hagyományos kínai orvoslásban használt, Kínában őshonos Camptotheca acuminata fafaj kérgéből és törzséből kivont vegyület, a kamptotecin egy természetes éhségcsökkentő útvonalat aktiválhat a szervezetben.

A kamptotecint daganatos betegségek kezelésére használják, mivel egy DNS-javító enzim gátlójaként azonosították. 

A kínai Senhszi tartományban működő Északnyugati A&F Egyetem tudósai megállapították, hogy a kamptotecin hatására a sejtek megnövelték egy olyan hormon termelését, amely a legkülönbözőbb ingerekre, többek között a stresszre válaszolva kering. 

A GDF15 nevű hormon szintjének emelkedése pedig a testsúly mérséklődéséhez, míg a csökkenése elhízáshoz vezet.

A kutatók elhízott egereknek szájon át adtak kamptotecint, és megállapították, hogy a rágcsálók vérében gyorsan megemelkedett a GDF15 szintje. Ezt követően 30 nap alatt 12 százalékkal csökkent táplálékfelvételt és 11 százalékkal csökkent testsúlyt figyeltek meg az elhízott egereknél. A sovány egereknél viszont nem észleltek változást.

Úgy véljük, eredményeink meggyőzően bizonyítják, hogy a kamptotecin terápiás előnyökkel járhat az elhízás és a hozzá kapcsolódó anyagcserezavarok esetében

– hangsúlyozta a tanulmány szerzője, Vu Csianvej, az Északnyugati A&F Egyetem kutatója.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.