Két, egyszerű trükk az esti álmatlanság ellen

Nemcsak bosszantó, de az egészségre is káros, ha hosszú távon nem pihenünk eleget.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 15. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha gyakran előfordul, hogy nehezen alszik el, nem szabad beletörődni, hiszen az alvászavarok hosszú távon nagyon megterhelik a szervezetet. Nem csupán a közérzete lesz rossz egy álmatlan éjszaka után, de ha rendszeresen előfordul, hogy nehezen alszik el, hosszú távon megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, magasabb lehet a vérnyomása, és az immunrendszere is legyengülhet.

1. Csend és nyugalom

Ahhoz, hogy könnyen el tudjon aludni, rá kell hangolódni az alvásra. Az, hogy milyen technikától tud valaki ellazulni, teljesen egyéni. Van, akit egy forró fürdő, másokat egy jó könyv vagy egy természetfilm kapcsol ki. Egyvalami azonban mindenkinél ajánlott. Lefekvés előtt legalább egy órával érdemes elkezdeni készülődni az éjszakára.

Rakjon rendet és ilyenkor már ne vegyen a kezébe mobiltelefont, és a tévét is kapcsolja ki, hiszen a kék fény csak ront a helyzeten. Az ágyazás, pakolás segítenek földelni, a jelenre koncentrálni, és kizökkenni a napi problémákból, feszültségből. 

Ha ennek ellenére úgy érzi lefekvés után, hogy tovább pörög az agya, próbálja ki a következő vizualizációs gyakorlatot. Gondolkodás helyett képzeljen el egy szép, nyugodt és kellemes helyszínt, például egy nyári éjszakát a vízparton, vagy azt, hogy a csillagos ég alatt fekszik. Közben ne hagyja, hogy visszaterelődjenek a gondolatai a problémákra, mindig térjen vissza a képhez.

2. Kevés fény, hűvös szoba

Testünk arra van berendezkedve, hogy amint lemegy a nap, aludnunk kell, fényben pedig aktívak vagyunk. Ezért fontos, hogy lefekvés előtt teljesen sötétítse el a szobát, könnyen lehet, hogy egy bevilágító utcai lámpa fénye zavarja meg az alvását. 

Figyeljen a szoba hőmérsékletére is, hiszen alvás közben a test átlaghőmérséklete csökkenni kezd, ezért, ha túl meleg van, a szervezetének nehezebb szinten tartania a belső hőszabályozását. Emiatt nyugtalanabbnak érezheti magát és sokkal nehezebb elaludni is. 

Szakemberek szerint az optimális hőmérséklet alváshoz a 18–19 Celsius-fok. Ne felejtsen el lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni: a friss levegő segít, hogy könnyebben elaludjon.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.