Nehéz regenerálódni a tartós alváshiány után

Az alvásmegvonás és annak helyreállítása komoly terhelést jelent az emberi szervezet számára. Egy tíz napon át tartó alváshiány után – legyen annak lelki, egészségügyi, fizikai vagy akár leterheltségi oka – legalább egy hét kell, míg visszaáll a normális alvásritmus – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 13. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pörgős napokat és éjszakákat követően sokan a hétvégi pihenőidőszak alatt próbálják „utolérni” magukat, ám erre kevés a szombat-vasárnap. Egy új tanulmányból kiderül, hogy valójában sokkal tovább tart a teljes felépülés az elégtelen alvásból, mint gondolnánk – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Sokan küzdenek vele

Rengetegen folytatnak elkeseredett küzdelmet a jó alvásért, szellemi és fizikai szinten is. Egy rövidebb távú alvászavart több módszerrel is megkísérelhetünk helyrehozni, erről a Gyógyzóna is írt már

Jeremi Ochab, a krakkói Jagelló Egyetem neurológusa munkatársaival arról végzett kutatást, hogyan hat a szervezetre egy tartósabb alvásmegvonás, és hogyan zajlik az azt követő helyreállítás.

Veszélyes a koncentrációzavar

A Jagelló Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ha valaki tíz napig rosszul alszik, akkor több mint egy hétbe telik, amíg teljesen felépül ebből a megpróbáltatásból, visszaálljon a szervezetük az alváshiány előtti elalvási sebességhez. A tudósok ráadásul felfedezték, hogy az elégtelen pihenés, az alacsonyabb koncentrációszint és a memóriaproblémák a hétnapos gyógyulás után is megmaradhatnak.

A Plos One magazinban pár napja közzétett tanulmány szerint a lengyel kutatócsoport megállapította, hogy

figyelem- és memóriahiányhoz, koncentrációs zavarokhoz – emiatt akár autóbalesetekhez –, továbbá szívproblémákhoz, fejfájáshoz, gyengeséghez, szédüléshez, valamint egyéb egészségügyi problémák fokozott kockázatához is vezethet a tartós alvásmegvonás.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megváltozott viselkedési, motoros és neurofiziológiai válaszok mind az alváshiány, mind a helyreállítódás idején fennállnak hangsúlyozta Jeremi Ochab, a tanulmány vezetője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.