Üres hassal egészségtelen a sportolás

Minden sportolás előtt fontos szabály, hogy mindenképpen együnk valamit, ellenben a kalóriaszámlálás rossz tanácsadó, mert közben a térfogatra sem ártana figyelni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 03. 07. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alaphelyzet egyértelmű: reggel sportolunk. Együnk előtte? Aztán gyorsan kiderül, hogy a válasz egyértelműen igen, de a szituáció sokkal komplikáltabb, mint amennyire a kérdés egyszerűnek tetszett.

– Mindegy, hogy reggel vagy este edzünk, előtte a szervezetünknek szüksége van valamennyi kalóriára, ugyanakkor minden napszaknak és minden sportágnak megvan a maga sajátossága 

– közölte dr. habil. Fritz Péter egészségfejlesztő, egyetemi docens, aki többek között a Ferencvárosnál felel a sportolók táplálkozásáért.

– Még a reggeli edzés is elég tág fogalom, nézzünk tehát két végletet. Az egyik az úszóké: hajnali fél ötkor ébresztő, negyed hatkor már csobbanás a medencébe, vagyis az alvást követően egyből intenzív a terhelés. Egyértelmű, hogy szó sem lehet nagy térfogatú étkezésről, mivel zavarná a gyomrot. Kis zab, zabkása, müzli, minimális joghurt, kefir, de ha valakit ez is zavar az edzésben, a gyümölcs lehet a megoldás. Az ellenpélda egy vízilabdázó, akinek délelőtt tízkor kezdődik az edzése, nem is kérdés a bőséges reggeli, viszont az étkezés és az edzés között teljen el másfél óra.

A szakember kitért a szabadidősportra is, hogy mi a teendő, ha például valaki reggel, munka előtt elmegy futni. Ebben az esetben is figyelni kell a mennyiségre, s nemcsak az étel, hanem a folyadék esetében is. Nem véletlen, hogy ismét a mennyiség került előtérbe, és nem a kalória, Fritz Péter ugyanis hangsúlyozta, a megfelelő sporttáplálkozás sokkal több a kalóriák számolgatásánál – abban az esetben is, ha fogyni szeretnénk.

– Ha mozgás előtt nem viszünk be tápanyagot a szervezetbe, veszítünk az izomból, közben pedig a testünk zsír formájában akar tartalékolni.

Ezért hangsúlyos a térfogat. Mindenkinek magának kell megtapasztalnia, milyen mennyiségű reggeli elfogyasztásával képes kényelmesen futni: müzli, müzliszelet vagy csak gyümölcs. Futás előtt egy órával kifejezetten hasznos lehet a banán vagy a pisztácia.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.