Elárulta a balatoni pontyelhullás okát a vezérigazgató

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója magyarázta el, hogy mi derült ki az IBCC verseny és a tavaszi halpusztulások kapcsolatának vizsgálatából – olvasható a LikeBalaton cikkében.

Forrás: LikeBalaton2022. 06. 08. 12:04
null
Fonyód, 2021. március 31. Frissen telepített ponty a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években felszínre kerül és témát ad a tavaszi pontyelhullások kapcsán, hogy a megfigyelések szerint, mindig az IBCC versenye után jelennek meg tömegesen a pontyhullák. Ezzel sok horgászban összekapcsolódik az a logikai felvetés, miszerint a verseny alatt használt csalik, etetőanyagok beltartalma, és betárolt, majd visszaengedett halak miatt van ez az elhullás.

A logikai lánc több esetben megszakad ugyan, aminek hangot is adtunk, de ez a hozzánk érkező, aggódó, esetenként vádaskodó levelek írói szerint csak mellébeszélés – olvasható a LikeBalaton cikkében.

Akkor lássuk a tényeket, azaz „beszéljünk mellé”!

Az alábbi táblázatban 2016. évtől kezdve bemutatjuk az éves összesített, munkatársaink által összegyűjtött pontytetemek darabszámát. Külön jelöljük a tavaszi összesített elhullásokat, május 31-i dátummal bezárólag. Ebből látható, hogy a tavaszi pontyelhullások 2017-től kezdve emelkedtek meg a szokásosnál nagyobb mértékűre (Az NBBH 2013-tól, az IBCC pedig 2015-től tart versenyeket tavasszal, illetve ősszel). Ez a dátum a későbbi hivatkozások miatt fontos. A 2016. évi elhullás jelentős része a nyári időszakra esett, ami vélhetően a KHV számlájára írható.

Forrás: LikeBalaton

Tény, hogy az őszi versenyeket követően egyáltalán nem tapasztaltunk megnövekedett pontyelhullást. Ez azért fontos információ, mert például

tavaly mindkét verseny egymást követően, ősszel került lebonyolításra (szeptember-október hónapokban), ettől függetlenül a tavaszi elhullás semmivel sem volt kisebb mértékű, mint az előző években, sőt: arányaiban nagyobb volt minden korábbinál (66%).

Amennyiben a nem megfelelő beltartalmi értékű etetőanyag okozná a tavaszi elhullást, értelemszerűen ezt tenné az őszi versenyek során is, azaz ősszel is nagy számban jelennének meg a dögök.

A Balatonban élő pontyállomány vegetációs időszakban a saját testtömegének 4-10 százalékát forgalmazza napi szinten valamilyen tápanyag formájában. Saját vizsgálataim szerint ez az érték nyári időszakban tartósan 8-10 százalék szokott lenni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.