Belefér a sajt a diétás étrendbe?

Sokan tanácstalanok, hogy mennyi és milyen típusú sajtot ehetnek akkor, ha fogyni szeretnének. A fehérjealapú diétákban megengedett, a paleo étrendben korlátozzák, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy számoljunk a magas zsír- és sótartalommal – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 10. 05. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hizlal a sajt?

Ma már a kutatók is cáfolják, hogy a zsírszegény étrend lenne a fogyáshoz vezető út. Október végén jelent meg a tekintélyes tudományos szaklapban, a Nature-ben egy cikk arról, hogy egyre nagyobb az egyetértés abban, miszerint a zsírszegény étrend elhibázott irány volt. 

A szakértőknek is feltűnt, hogy hiába árasztotta el az élelmiszerpiacot a csökkentett zsírtartalmú termékek sokasága, a lakosság egyre csak hízott. 

A korszerű ajánlások azt mondják, hogy a teljes energiabevitel 20-35 százaléka származhat zsírokból. 

A sajtok elsősorban tejtermékek, így fontos fehérjeforrások, de magas zsírtartalmukat is figyelembe kell venni. Emellett fontos kalciumforrások is, tíz dkg sajt kielégíti a napi kalciumszükségletünket. A laktózérzékenyeknek persze kerülniük kell.

Milyen sajtokat ehetünk?

A sajtokra is igaz a mondás, hogy a minőségi termékeknek borsos az ára. A népszerű és olcsó trappisták nagyon magas zsírtartalmúak és rendkívül sósak, a gyors érlelés miatt nem tekinthetők minőségi termékeknek. 

Igazi kalóriabomba a mascarpone, pláne, ha cukorral párosul, ellenben a ricotta könnyedén beilleszthető az étrendünkbe.

Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk kétezer kalória, akkor annak a 20-35 százaléka, 400-700 kalória származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami tíz dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.

Ha a nem penészes típusú sajton megjelenik a penész, azt azonnal ki kell dobni, tilos megmenteni, farigcsálni. Ha kisebb mennyiséget vásárolunk, ezt meg tudjuk előzni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: lllusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.