Hizlal a sajt?
Ma már a kutatók is cáfolják, hogy a zsírszegény étrend lenne a fogyáshoz vezető út. Október végén jelent meg a tekintélyes tudományos szaklapban, a Nature-ben egy cikk arról, hogy egyre nagyobb az egyetértés abban, miszerint a zsírszegény étrend elhibázott irány volt.
A szakértőknek is feltűnt, hogy hiába árasztotta el az élelmiszerpiacot a csökkentett zsírtartalmú termékek sokasága, a lakosság egyre csak hízott.
A korszerű ajánlások azt mondják, hogy a teljes energiabevitel 20-35 százaléka származhat zsírokból.
A sajtok elsősorban tejtermékek, így fontos fehérjeforrások, de magas zsírtartalmukat is figyelembe kell venni. Emellett fontos kalciumforrások is, tíz dkg sajt kielégíti a napi kalciumszükségletünket. A laktózérzékenyeknek persze kerülniük kell.