időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Belefér a sajt a diétás étrendbe?

Forrás: Diéta és Fitnesz
2022.10.05. 11:31 2022.10.05. 14:40
Belefér a sajt a diétás étrendbe?

Sokan tanácstalanok, hogy mennyi és milyen típusú sajtot ehetnek akkor, ha fogyni szeretnének. A fehérjealapú diétákban megengedett, a paleo étrendben korlátozzák, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy számoljunk a magas zsír- és sótartalommal – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Hizlal a sajt?

Ma már a kutatók is cáfolják, hogy a zsírszegény étrend lenne a fogyáshoz vezető út. Október végén jelent meg a tekintélyes tudományos szaklapban, a Nature-ben egy cikk arról, hogy egyre nagyobb az egyetértés abban, miszerint a zsírszegény étrend elhibázott irány volt. 

A szakértőknek is feltűnt, hogy hiába árasztotta el az élelmiszerpiacot a csökkentett zsírtartalmú termékek sokasága, a lakosság egyre csak hízott. 

A korszerű ajánlások azt mondják, hogy a teljes energiabevitel 20-35 százaléka származhat zsírokból. 

A sajtok elsősorban tejtermékek, így fontos fehérjeforrások, de magas zsírtartalmukat is figyelembe kell venni. Emellett fontos kalciumforrások is, tíz dkg sajt kielégíti a napi kalciumszükségletünket. A laktózérzékenyeknek persze kerülniük kell.

Milyen sajtokat ehetünk?

A sajtokra is igaz a mondás, hogy a minőségi termékeknek borsos az ára. A népszerű és olcsó trappisták nagyon magas zsírtartalmúak és rendkívül sósak, a gyors érlelés miatt nem tekinthetők minőségi termékeknek. 

Igazi kalóriabomba a mascarpone, pláne, ha cukorral párosul, ellenben a ricotta könnyedén beilleszthető az étrendünkbe.

Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk kétezer kalória, akkor annak a 20-35 százaléka, 400-700 kalória származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami tíz dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.

Ha a nem penészes típusú sajton megjelenik a penész, azt azonnal ki kell dobni, tilos megmenteni, farigcsálni. Ha kisebb mennyiséget vásárolunk, ezt meg tudjuk előzni.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: lllusztráció (Fotó: Pexels) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.