Hét kondigép, ami többet árthat, mint hinnénk + videó

A CsupaSport.hu cikke szerint az alábbi kondigépek közül egyikről sem állítható, hogy káros lenne, viszont a felhozott érveken és alternatívákon érdemes elgondolkodni.

Forrás: CsupaSport.hu2022. 10. 15. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Lábtológép

Bár népszerű gép, amellyel jól fejleszthető a combfeszítő izom, és viszonylag nagy súlyokkal lehet dolgozni, több érv is szól ellene. Egyrészt minél magasabb valaki, annál kisebb a mozgástartomány, és a kelleténél nagyobb súlyokkal végezve túl nagy terhelés érheti a hát alsó részét.

Helyette ajánlott: Hack-guggológép

2. Tolódzkodógép (Dip Machine)

Ez tulajdonképpen a tolódzkodást helyettesíti vagy imitálja, csak kényelmesebben és könnyebben elvégezhető módon. A legnagyobb baj vele, hogy a rögzített karok miatt sokszor kényelmetlen és természetellenes lehet a testhelyzet. 

Túl nagy súlyokkal végezve például akaratlanul is túlságosan előredőlhet az ember, ha pedig a felkar a törzs mögé kerül, az igencsak kényelmetlen lehet – írja a CsupaSport.hu.

Helyette ajánlott: szűk nyomás kézi súlyzóval (incline hex press)

3. Törzsfordítógép (AB rotation machine)

Eleve természetellenes maga a mozdulat, amire nem igazán vagy nagyon ritkán van szükség. Ráadásul nehéz helyesen elvégezni, ezért sérülésveszélyes lehet. Emellett túl nagy erőhatás érheti a gerincet, ami szintén sokak számára veszélyes, és több problémát okozhat, mint amennyi haszna van.

Helyette ajánlott: számos egyéb törzsizomgyakorlat, mint a russian twist (orosz csavarás) vagy oldalplank.

4. Bicepszgép (preacher curl machine)

Szintén sokan használják, ami nem meglepő, mert sokan szeretnének nagyobb és látványosabb bicepszeket. A cikk szerint nem ez a legrosszabb gép a termekben, de a mozgás első felében túl keveset dolgozik a bicepsz, és sokszor a karpárna sincs megfelelő szögben ahhoz, hogy kellő terhelés érje a megcélozni kívánt izomcsoportot.

Helyette ajánlott: bicepszemelés francia rúddal

5. Smith-gép

Szintén népszerű, mert többféle gyakorlatot lehet rajta végezni, kényelmesebb, és nagyobb súlyokkal lehet vele dolgozni, mintha szabad súllyal edzenénk. De éppen ez a hátránya is, a rúd zárt útja miatt nem természetes a mozgás, nem ugyanúgy hat az izmokra, emellett, mivel a rúd fel-le mozog, vannak olyan gyakorlatok, amelyeknél egyszerűen nem használható.

Helyette ajánlott: attól függ, melyik izomcsoport a cél, de a fekvenyomást, a rúddal guggolást, a deadliftet is alternatívaként ajánlja fel a cikk.

6. Mellnyomógép

Talán az egyik legnépszerűbb gép. Ha bármelyik terembe megérkezünk, biztosak lehetünk benne, hogy a fekvenyomópad mellett ezt is használja majd valaki. De akkor mi vele a gond? 
A cikk szerint a rögzített mozgástartomány, ugyanis a váll anatómiája nagyban meghatározza, ki hogyan végzi a mellből nyomást, így mindenkinek más beállítás lenne az ideális. A lapocka sok esetben nincs kellően stabilizálva, illetve a csukló és a könyök szempontjából is kényelmetlen a fogantyú kialakítása.

Helyette ajánlott: fekvenyomás, padlón végzett fekvenyomás, fekvőtámasz súllyal nehezítve

7. Hasprésgép

Ez az a gép, amelyet itthon is több személyi edző kritizál, és nem is használják olyan sokan, elvégre a hasizom-erősítéshez valóban nem igazán van szükség drága, bonyolult kialakítású gépekre. 

Aki látott már ilyen gépet, pontosan tudja, hogy igazából a gerincnek sem tesz jót, emellett ellenérv az is, hogy mivel közben fogantyúval mozgatjuk a gépet, sokan nem is tudnak kellőképpen a hasizomra koncentrálni.

Helyette ajánlott: fitneszlabdán súllyal végzett hasizom-erősítés

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.