A legjobb tanácsok, hogyan használjuk az édesburgonyát a diétánkban

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb – mutatjuk, mi minden kszíthető belőle

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 11. 06. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ más tájain az alapvető zöldségfélék közé tartozik az édesburgonya, és nálunk is egyre több helyen kapható. Érdemes kipróbálni, mert szinte bármit készíthetünk belőle – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében. Tudta, hogy rendszeres fogyasztásával még kettes típusú diabétesz esetén is kordában tartható a vércukorszint?

Vásárlás és fajták

A hazai üzletekben többnyire spanyol, egyiptomi és marokkói, esetleg amerikai édesburgonyával – más néven batátával – találkozhatunk. 

Ha fontosnak tartjuk, hogy a zöldség ne járja be a fél világot, mire az asztalunkra kerül, derítsük fel a (bio)piacokat és kutakodjunk a weben, mert itthon is termelik ám! 

Az édesburgonya alakja lehet gumós vagy hosszúkás, a héja fehér, sárga, piros vagy barna, a belseje pedig általában sárga, narancssárga. Biotermelőtől fehér húsú, lila héjú különlegességet is beszerezhetünk.

Tárolási tudnivalók

Fagymentes pincében vagy 10 fok alatti hűvös, sötét helyen az édesburgonya egy hónapig gond nélkül eláll. A hűtőben azonban megváltozik az íze. Szobahőmérsékleten nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, mert a gumók rövid időn belül összetöpörödnek, fonnyadttá válnak. A kelleténél többet hámozott meg? Műanyag dobozban tegye a hűtőbe a felesleget: ráér 4 napon belül felhasználni. 

Az előfőzés után lefagyasztott édesburgonyát 3 hónapig eltarthatjuk.

Felhasználási ötletek

Az édesburgonyát ugyanúgy elkészíthetjük, mint a közönséges krumplit. Helyettesíthetjük vele a burgonyapürét, a sült burgonyát, a héjában sült vagy a steakburgonyát.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép : Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.