időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Kedvenceink immunrendszerét is védeni kell

Forrás: Híradó.hu
2022.11.05. 21:55 2022.11.05. 22:13
Kedvenceink immunrendszerét is védeni kell

Ma már egyre több ember figyel oda az egészségtudatos táplálkozásra, hiszen számos betegséget megelőzhetünk vele – írja a Híradó.hu. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a „rossz” ételek, nemcsak nekünk, de a házi kedvenceinknek is bajt okozhatnak. A kutyákat, cicákat sem kerüli el az allergia, vagy más szervi rendellenesség, miközben az ő szervezetüket sem szeretnénk gyógyszerekkel tömni. Jó hír, hogy már az állatok számára is egyre több természetes megoldás létezik, amivel hosszú, egészséges életet élhetnek.

Akinek van kutyája, az tudja, hogy mekkora felelősséggel jár gazdinak lenni – olvasható a Híradó.hu cikkében. Figyelni arra, hogy a kedvenc jól éljen, egészséges legyen, legyen elég mozgástere, társasága, étele, itala meg persze szép bundája. Mindez nem is olyan egyszerű feladat, főleg úgy, hogy az állateledelek ára is drágul.

Vannak tápgyártók, amelyek olcsóbb alapanyagokkal pótolják az egyre dráguló húsokat.

A világszerte tomboló aszály a takarmánynövényeket is megdrágította, így azon haszonállatok élelmezési költségei emelkedtek, melyekből a tápok készülnek. Gyakori probléma, hogy a tápok minősége egyre inkább csökken. Sok gyártó már olyan balanszanyagokat használ a tápokban, ami olcsóbb, mint a hús és a fehérje. Például hús helyett húslisztet, ami a különböző vágóhídi maradványokból – porc, csont – készül. Így a minősége és az összetevője is változik, de az ára viszont nem, legalábbis nem annyit, hogy ez a vevő elvesztését jelentse 

– véli Bara Ildikó, a Humac alapítója, állattáplálkozási szakértő.

 

Mire érdemes figyelni?

Az élelmiszeripar termelési és feldolgozási módszerei miatt szinte minden táplálék tartalmaz idegen anyagokat, toxinokat, amelyek hatással vannak a kedvenceink emésztőrendszerére. Az egészség a belekben kezdődik. Ha megbomlik a finom egyensúly a bélflórában, az kibillenéshez vezet, sőt az állatok immunrendszere sem egyforma. A minőségi táp fontos, de nem mindegy az sem, hogy milyen korú és állapotú a kutya.

„Fontos szem előtt tartani, hogy hány éves az állat, van-e valamilyen alapproblémája, mekkora a termete, és azt is, hogy épp aktív-e vagy „kanapékirály”. Nem mindegy, hogy mennyi zsír, fehérje és szénhidrát van az eledelben. Mostanában, hibásan, de trend lett a 30-40 százalékos fehérjetartalmú tápot is bevinni a piacra, pedig a 28 százalék feletti eledel csak a sportoló kutyáknak jó. Amelyik nem mozog sokat, azoknak nemhogy használ, de még ártani is fog” – mondta Bara Ildikó.

 

Sok kutya szenved az allergiás tünetektől

A szakértők tapasztalatai szerint Magyarországon a kutyák fele allergiával vagy ételintoleranciával küzd. Sokszor előfordul, hogy évekig tünetmentes marad az állat, majd egyszer csak a felszínre bukkan a betegség. 

Az allergia kialakulása sem csak egy dologra vezethető vissza, hanem további allergiákkal társulhat, így okozva tüneteket az állatoknál. 

A nem megfelelő táp kiválasztása számos problémához vezethet: tápanyaghiány, vitaminhiány, bélirritáció, szivárgóbél-szindróma, ízületi, hasnyálmirigy és egyéb szervi problémák.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.