Akinek van kutyája, az tudja, hogy mekkora felelősséggel jár gazdinak lenni – olvasható a Híradó.hu cikkében. Figyelni arra, hogy a kedvenc jól éljen, egészséges legyen, legyen elég mozgástere, társasága, étele, itala meg persze szép bundája. Mindez nem is olyan egyszerű feladat, főleg úgy, hogy az állateledelek ára is drágul.
Vannak tápgyártók, amelyek olcsóbb alapanyagokkal pótolják az egyre dráguló húsokat.
A világszerte tomboló aszály a takarmánynövényeket is megdrágította, így azon haszonállatok élelmezési költségei emelkedtek, melyekből a tápok készülnek. Gyakori probléma, hogy a tápok minősége egyre inkább csökken. Sok gyártó már olyan balanszanyagokat használ a tápokban, ami olcsóbb, mint a hús és a fehérje. Például hús helyett húslisztet, ami a különböző vágóhídi maradványokból – porc, csont – készül. Így a minősége és az összetevője is változik, de az ára viszont nem, legalábbis nem annyit, hogy ez a vevő elvesztését jelentse
– véli Bara Ildikó, a Humac alapítója, állattáplálkozási szakértő.
Mire érdemes figyelni?
Az élelmiszeripar termelési és feldolgozási módszerei miatt szinte minden táplálék tartalmaz idegen anyagokat, toxinokat, amelyek hatással vannak a kedvenceink emésztőrendszerére. Az egészség a belekben kezdődik. Ha megbomlik a finom egyensúly a bélflórában, az kibillenéshez vezet, sőt az állatok immunrendszere sem egyforma. A minőségi táp fontos, de nem mindegy az sem, hogy milyen korú és állapotú a kutya.