időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

A hevítéses cigaretták is egészségtelenek

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.11.27. 11:46 2022.11.27. 12:31
A hevítéses cigaretták is egészségtelenek

Egy friss, egyéves kutatás eredményei bizonyítják, hogy azok a dohányosok, akik hevítéses dohánytermékre váltottak (és kizárólag azt fogyasztották), javulást értek el a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos mutató esetében azokhoz képest, akik folytatták a dohányzást. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hevítéses dohánytermékek egészségesek lennének, csak nem annyira egészségtelenek, mint a hagyományos dohánytermékek. 

Így azoknak ajánlott az áttérés, akik semmiképp sem tudnak vagy akarnak leszokni a dohányzásról. Mert persze a legszerencsésebb – leszokni.

A betegségek kialakulására utaló jelzőértékek alapján azok a dohányosok, akik a a cigarettafogyasztás folytatása helyett teljesen átálltak a hevítéses dohánytermék használatára, a következő eredményeket mutatták:

  • Egy, a tüdőrák potenciális kialakulásához köthető DNS-károsodásra utaló biomarker jelentős és tartós csökkenése.
  • A fehérvérsejtszám jelentős és tartós csökkenése, amely olyan gyulladásra utaló jelzőanyag, ami a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe.
  • A HDL-koleszterinszint értékének tartós javulása, amely a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának csökkenésére utal.
  • A tüdő egészségét jelző mutató (FeNO) jelentős és tartós javulása.
  • Jelentős és tartós javulás az oxidatív stressz egyik kulcsfontosságú mutatójában, amely folyamat számos dohányzással összefüggő betegségben, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet.

Az egyéves, randomizált kontrollált vizsgálatban 23-55 év közötti, általánosan jó egészségi állapotban lévő, az Egyesült Királyságban élő dohányosok vettek részt. A leszokni nem szándékozó cigarettafogyasztók véletlenszerűen kerültek két csoportba: azokéba, akik továbbra is cigarettáztak és azokéba, akik kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékét használták.

A dohányzásról leszokni szándékozó dohányosoknak nikotinpótló terápia és leszokási tanácsadó állt rendelkezésére. Kontrollcsoportként bevontak egy soha nem dohányzott csoportot is, akik továbbra sem használtak dohány- vagy nikotintartalmú termékeket.

A kutatás célja, hogy a hevítéses dohánytermékek kockázatcsökkentési potenciálját vizsgálja, ha azokat mindennapi életkörülmények között, nem pedig klinikai környezetben használják. A résztvevők havonta látogattak el a klinikai vizsgálatokra, ahol vér- és vizeletmintákat és egyéb méréseket végeztek rajtuk. Ezeket a mintákat a károsanyag-kitettség biomarkerei (a cigarettafüst egyes toxikus anyagai) és a lehetséges ártalomra, betegségek kialakulására utaló biomarkerek szempontjából vizsgálták.

Ezen túlmenően, annak biztosítása érdekében, hogy azok, akik vállalták, hogy abbahagyják a dohányzást vagy hogy átállnak hevítésre, ne használhassanak cigarettát is, esetükben a CEVal nevű biomarkert is vizsgálták, amely jelzi, ha cigarettázott az illető. 

Akiknek a tesztje megfelelő volt, továbbra is részt vettek a kutatásban, a végleges eredményeket a teljes populációra és a CEVal-nak megfelelő alcsoportra osztották, ami biztosította, hogy az eredmények pontosan tükrözzék a teljes (hevítéses termékre történő) átállás hatását.

Természetesen a fentiekből kiderül: relatíve jobb a hevítéses cigaretta, de természetesen az sem egészséges.

Az eredeti cikk Kiderült: egészségtelenek a hevítéses cigaretták is címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: A hevítéses eljáráson alapuló elektromos „cigaretta” (nem keverendő össze az e-cigarettával) kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta (Forrás: Origó.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.