Egészségkárosító hatású lehet az éjszakai világosság

Az éjszakai mesterséges fény megborítja a vércukorszint-szabályozásunkat, és diabéteszt okozhat – mutatnak rá kínai kutatók. A fényszennyezés ma már nemcsak a nagyvárosokban, de szinte az egész Földön problémát jelent – olvasható az Origó cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2022. 11. 26. 16:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül elterjedt civilizációs ártalom az éjszakai fénynek való kitettség

Az Európai Diabéteszkutató Társaság (European Association for the Study of Diabetes) hivatalos folyóiratában, a Diabetologiában frissen publikált közlemény szerint a kültéri mesterséges éjszakai fény összezavarja a vércukorszint szabályozását és hajlamosít a diabéteszre. A szerzők becslései szerint

Egyedül Kínában több mint kilencmillió diabéteszes eset írható az éjszakai fény számlájára.

A tanulmányt dr. Jü Hszü és munkatársai jegyzik a Sanghaji Csiaotung Egyetem Ruicsin Klinikáján működő Sanghaji Endokrinológiai és Anyagcserebetegség-kutató Intézetből.

A mesterséges fénynek való éjszakai kitettség rendkívül elterjedt civilizációs ártalom a modern társadalmakban.

A városi fényszennyezés mára elérte azt a mértéket, hogy nemcsak a nagyvárosok lakóit, de a fényforrásoktól akár több száz kilométerre fekvő külvárosi és parkövezeti területeket is érinti. A szerzők megjegyzik: „Bár a világ lakosságának több mint 80 százaléka van kitéve éjszakai fényszennyezésnek, a probléma egészen az utóbbi évekig csak csekély figyelmet kapott.”

A Földre jellemző természetes 24 órás nappal-éjszaka ciklus azt eredményezte, hogy a legtöbb élőlényben, így az emlősökben is működik egy beépített, nagyjából 24 órás periódusidőre hangolt úgynevezett cirkadián óra, amely segít a szervezetnek alkalmazkodni a világos és sötét időszakok váltakozásához. Korábban már kimutatták, hogy a fényszennyezés megzavarja a rovarok, a madarak és más állatok cirkadián ritmusát, ami az érintett élőlények korai halálához és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

A teljes cikket az Origón olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.