A folyton ismételt karácsonyi filmek jó hatással vannak a közérzetünkre

Már november közepén jönnek ezek a jól ismert mozik, még sem unjuk meg a Reszkessetek betörők!, az Igazából szerelem, a Holiday, a Télapu és a többi karácsonyi filmet. Ugyanaz a néhány tucat film forog évek óta ilyenkor a tévécsatornákon – egy-két újabb alkotás olykor bekerül. Ismerjük a párbeszédeket, a szereplőket, tudjuk, mi lesz a vége, és mégis megnézzük. Egyszer itt, másnap egy másik csatornán. Miért?

2022. 12. 10. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért szeretjük örökösen újranézni a már untig ismert karácsonyi filmeket?

Azért, mert nincs jobb módja az ünnepek meg- és túlélésének, mint egy karácsonyi film. A forgalmazók új ünnepi filmeket ígérnek erre az évadra, de az emberek szívük mélyén a megszokott klasszikusokat várják. Olyan filmeket, mint az Igazából szerelem és a Karácsonyi krónikák. Ezek az ünnepi alkotások kiszámíthatók, könnyűek és egyszerűek, az érzelmekre hatnak, és mindig a jó győzedelmeskedik. Boldog véget érnek, ellensúlyozzák a stresszt, az ünnepi sürgés-forgással járó nyomást és a rövidebb napok és a kevesebb napsütés miatti komorságot (az északi féltekén). Egy karácsonyi film nézésével eltöltött este az öngondoskodás egyszerű, olcsó és kifizetődő formája lehet.

Manapság már minden generáció kedvére válogathat kedvenc karácsonyi filmjei közül (Fotó: Pexels)

Az ünnepi filmek javíthatják a hangulatot és enyhíthetik a depresszió tüneteit azáltal, hogy menekülést biztosítanak a mindennapok stresszhatásai elől. Csökkentik a stresszhormonokat – például a kortizolt –, amelyek károsíthatják a szív- és érrendszert és az immunrendszert. A pozitív érzelmek, mint a remény, az öröm és a hála új tevékenységekre és célokra ösztönözhetnek. Egy film közös nézése javíthatja személyes kapcsolatainkat.

Szeretet és biztonság – amit a karácsonyi filmek üzennek nekünk

A karácsonyi filmeket úgy tervezték, hogy a nosztalgián keresztül hassanak érzelmeinkre. Arra a vágyunkra támaszkodnak – emeli ki a Psychologytoday.comon megjelent tanulmány –, hogy visszamenjünk a régi szép időkbe a könnyed történetekkel és fülbemászó zenével. 

A karácsonyi filmek életünk reményekkel teli, szórakoztató és boldog időszakaira emlékeztetnek.

A nosztalgia természetesen elfogult, mert azt hiteti el velünk, hogy a dolgok korábban jobbak voltak. Sokan rózsaszín szemüvegen keresztül látják az emlékeket, mert a múlt negatív érzelmei gyorsabban halványulnak el, mint a pozitívak. Ahogy telik az idő, a jó dolgok egyre jobbak lesznek, a rosszak ellenben fakulnak. A filmek segítségével a szép napokra emlékezhetünk.

A karácsonyi filmek kiváltják azt a pszichológiai vágyat, hogy szeretve és biztonságban érezzük magunkat. Ez a motiváció az emberi kapcsolatok szükségességén alapul.

A karácsonyi filmek megragadják ezt a biztonságérzetet azáltal, hogy egy utazásra visznek bennünket a gyermeki egyszerűség és ártatlanság világába – ahol a családok barátságosak és szórakoztatóak, ahol a barátok és a partnerek boldogok, ahol szeretet van, és mindig van némi varázslat, hogy a szívből jövő kívánságok beteljesüljenek.

A folyton ismételt karácsonyi filmek jó hatással vannak a közérzetünkre (Fotó: Unsplash)

Mivel nagyon kevesen élünk idilli életet, a filmeknek köszönhetően elmenekülhetünk a való világ nyomása elől. Az ünnepi időszak nem kívánt vendégeket, bosszantó családtagokat, ajándékozási és szórakoztatási terheket hozhat. 

Az ünnepek súlyosbíthatják a pénzügyi gondokat, és hangsúlyozhatják magányunkat és elszigeteltségünket. A karácsonyi napok arra is ráébreszthetnek bennünket, hogy életünk, családunk, munkánk vagy barátaink nem felelnek meg a törekvéseinknek és vágyainknak. Nem csoda, hogy a depresszió és a szorongás az ünnepek alatt megugrik. 

Instant kikapcsolnak a karácsonyi filmek, az ünnepi stressz alól

A könnyed filmek segítségével elmenekülhetünk az ünnep stresszek elől, elfelejthetjük gondjainkat. Könnyű hozzáférést biztosítanak a hatékony megküzdési stratégiához: időben korlátozott menekülés egy olyan történetbe, amely jó érzéssel tölt el bennünket, emlékeztet a szerelem értelmére, segít hálát érezni a család és a barátok iránt. 

Az ünnepi filmek cselekményeinek és szereplőinek kiszámíthatósága a vonzerő része. A filmekben újjáélednek megszakadt kapcsolatok, megértik egymást az össze nem illő szerelmesek. 

Bármilyen konfliktusról is legyen szó, a műfaj garantálja a jó közérzetet.

További előny, hogy a legtöbb ünnepi film családbarát. Amikor másokkal együtt nézzük ezeket, közös emlékeket hozunk létre, felerősítjük a pozitív érzelmeket és erősítjük a személyes kapcsolatokat. A közös nevetés pozitív kötődési élményt teremt – különösen, ha tudjuk, hogy a történetek boldog véget érnek. A szakportálon közült tanulmány szerint a megjósolható pozitív befejezés örömmel, nevetéssel és boldog könnyekkel kombinálva beindítja jutalomközpontunkat. 

A pozitív hangulat kedvezően hat testünk kémiájára: fizikailag is jól érezzük magunkat. A nevetés a stressz szó szerinti ellenszerévé válik, gyógyszerek bevonása nélkül.

A karácsonyi filmek újranézése újraélést is jelent

A jó hangulatú filmek többet adnak annál, mint hogy egy pillanatra boldoggá tesznek bennünket. 

Hosszan tartó boldogságot is nyújthatnak. A jó közérzetet keltő filmek inspirálók, felemelők és mélyen megindítóak lehetnek, elmélkedésre, újszerű látásra vagy új tervek készítésére késztetnek bennünket

Amikor újranézünk egy kedvenc filmet, gondolatban újrajátsszuk a jeleneteket, és újra átéljük az érzelmeket. Az általunk ismert érzelmi utazás kedvezően befolyásolja a hangulatunkat – már a film kezdete előtt. Amikor a szereplőket régi barátoknak érezzük, a helyszínt pedig ismerős helynek, akkor ezek olyan élményt adnak, mint a hasonló, de személyesen megélt helyzetek.

Tehát, ha valaki érezni kezdi az ünnepi stresszt, készítsen elő némi rágcsálnivalót, és vegyen elő egy tipikus karácsonyi filmet. Tekintse ezt az öngondoskodás egy formájának. A film által kiváltott pozitív érzelmek könnyebben elviselhetővé teszik az ünnepi megpróbáltatásokat.

Borítókép: A folyton ismételt karácsonyi filmek jó hatással vannak a közérzetünkre (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.