Érdemes elkezdenünk visszafelé sétálni, számos egészségügyi előnnyel járhat

A gyalogláshoz nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzőtermi bérletre, és ami a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyenes.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2022. 12. 02. 10:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbbünk számára a séta olyan dolog, amit automatikusan végzünk. És miután nem igényel tudatos erőfeszítést, ezért sokan nem emlékeznek a gyaloglás egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. A tudósok most azonban még egy lépéssel tovább mentek.

Fokozott egészségügyi előnyökkel jár

Szakemberek feltették a kérdést: mi történik akkor, ha abbahagyjuk az automata módban végzett sétát, és elkezdjük kihívások elé állítani az agyunkat és testünket azzal, hogy hátrafelé sétálunk? Ez az irányváltás ugyanis nemcsak nagyobb figyelmet igényel, de további egészségügyi előnyökkel is járhat.
A fizikai aktivitásnak nem kell bonyolultnak lennie. 

Akár rendszeresen sportolunk, akár nem, még egy gyors, tízperces napi séta is számos egészségügyi előnnyel jár, ami beleszámít az Egészségügyi Világszervezet által javasolt, heti minimum 150 perc aerob tevékenységbe.

A séta azonban bonyolultabb, mint azt sokan gondolnánk. A függőleges helyzetben tartáshoz koordinációra van szükség a vizuális, a vesztibuláris (mozgásokhoz, például csavarodáshoz, forgáshoz vagy gyors mozgáshoz kapcsolódó érzések) és a proprioceptív (a testünk helyének tudatában lévő térben) közötti koordinációra.

Ha hátrafelé sétálunk, az agyunknak tovább tart, hogy feldolgozza a rendszerek összehangolásával járó többletigényeket – mondta Jack McNamara, a Kelet-Londoni Egyetem klinikai gyakorlatok fiziológiájának oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez a megnövekedett kihívás azonban fokozott egészségügyi előnyökkel jár.

Hozzátette: a hátrafelé járás egyik legjobban tanulmányozott előnye a stabilitás és az egyensúly javítása. Emellett javíthatja az ember járását és az egyensúlyt az egészséges felnőttek és a térdízületi gyulladásban szenvedők esetében.

A hátrafelé járás hatására ráadásul rövidebb, gyakoribb lépéseket teszünk, ami az alsó lábak izomzatának erősödését eredményezi, miközben csökkenti az ízületeinkre nehezedő terhelést. Szakemberek szerint a dőlésszögben bekövetkező változások hozzáadásával az ízületek és az izmok mozgási tartománya is megváltozhat, ami fájdalomcsillapítást kínál olyan állapotok esetén, mint a talpi fasciiti, ami a sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka.

Az eredeti cikk Őrülten hangzik, de érdemes elkezdeni visszafelé sétálni címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.