Magyarország rejtett gyöngyszemei, ahová érdemes ellátogatni

A Mátrában zafírkék vizű tengerszemet, a Mecsekben több száz éves üvegfúvó-kemencét, a Bükkben szállásként is használható barlangot találhatunk – olvasható a CsupaSport cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: CsupaSport2022. 12. 01. 13:53
null
Apc, 2022. október 18. A drónnal készített, több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen a Széleskõ-bányató néven is ismert tengerszem Apc közelében 2022. október 18-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apci tengerszem

Ha a Mátráról van szó, a legtöbben a Kékesre, Magyarország legmagasabb hegyére gondolnak, amelynek csúcsát egy nemzeti színekre festett kő jelzi. A közelben fekvő Mátrafüred, Mátraháza és Gyöngyös kedvelt turisztikai célpont, számos programot találhatunk. 

Kevesek ismerik ugyanakkor az utóbbitól mindössze félórás autóútra található, Apc községhez tartozó Széleskő-bányatavat, amely apci tengerszem néven is ismert. 

A tó létrejötte a Szent-Iványi családnak köszönhető, amely a Nagy-Hársas és a Somlyó-hegy között 1875-ben andezitbányát nyitott.

 A termelés az 1960-as években leállt, a bánya gödre ezt követően csapadékkal és talajvízzel telt meg. A bányató átlagos mélysége 5–10 méter, a zafírkéken csillogó vizet 10–15 méter magas sziklafal, illetve erdő határolja. Ha a környéken járunk, mindenképp érdemes ellátogatni ide, Apcon járva pedig útba ejthetjük a Szent István király római katolikus templomot, amely gótikus és barokk stílusjegyeket is magán viseli.

Kisújbánya

Ha inkább az ország déli felére utaznánk, remek célpont lehet a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén található Kisújbánya és az attól három kilométerre északkeletre található Óbánya.

A két települést patak köti össze, a környéken számos forrás található. De nem ez a fő vonzerő. 

Kisújbánya hagyományos sváb falu, valóságos időutazásban lehet része annak, aki felkeresi.

A házak többsége üdülőként működik, formájuk megőrzésére tájvédelmi törvény kötelezi a tulajdonosokat. Óbányát a „magyar Svájcként” is emlegetik a környék páratlan természeti adottságai miatt. A közelben található nevezetességek közé tartoznak a Pusztabányán található üvegfúvó-kemencék, amelyek a 18. században épültek, illetve a Csepegő-szikla – írja a CsupaSport.

Cserepes-kői sziklaodú

Ha a Bükki Nemzeti Parkba tervezünk többnapos kirándulást, érdemes megfontolni a Cserepes-kői sziklaodú felkeresését, amely a Kálmán-hegy délkeleti nyúlványát alkotó, fennsíkperemi Cserepes-kő csúcsa alatt, a sziklás hegygerincen nyílik. Bélapátfalváról csaknem hét kilométeres gyalogtúrával juthatunk el oda, megközelítését segíti, hogy az Országos Kéktúra egyik bélyegzőhelye is itt található. 

A barlang különlegessége, hogy ha magunkkal cipeljük a szükséges felszereléseket (derékalj, hálózsák, stb.) meg is szállhatunk benne. 

A fapriccseken hatan férnek el, a téli időszakban befűthető vaskályha növeli a komfortérzetet. A barlang közelében található a Bükk-vidék nyolcadik legmagasabb hegye, a 949 méteres Tar-kő, meredek sziklafalának pereméről varázslatos panoráma nyílik déli irányba, az Alföld felé. 

Az eredeti cikk Magyarország rejtett gyöngyszemei, amelyekhez egyszer el kell kirándulni címen található a CsupaSport oldalán.

Borítókép: A drónnal készített, több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen a Széleskő-bányató néven is ismert tengerszem Apc közelében 2022. október 18-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.