Hét meseszép vízesés Magyarországon, ahova érdemes ellátogatni

Nem kell messzire utaznunk, ha gyönyörű kirándulóhelyekre vágyunk. Hazánk természeti kincsekben is rendkívül gazdag.

Forrás: Borsonline.hu2022. 06. 11. 15:15
null
Szilvásvárad, 2020. október 22. A Bükki Nemzeti Park területén fekvõ kedvelt kirándulóhely, a Szalajka-völgy egyik fõ nevezetessége, a Fátyol-vízesés. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László Fotó: Molnár-Bernáth László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Fátyol-vízesés, Bükk

A Szilvásvárad közelében található Fátyol-vízesés szépsége rengeteg hazai túrázót vonz évente, ez pedig nem is csoda – olvasható a Borsonline cikkében.Népszerűségét a mésztufagátak alkotta, összesen 18 lépcsőfokának köszönheti, amelyeken 17 méteren keresztül hömpölyöghet végig a vízáradat. Hazánk egyik legkiemelkedőbb természeti képződménye természetvédelmi értéket is képvisel, hiszen Magyarországon egyedülálló alakot ölt, ezért látogatásunkkor mindenképp vigyázzunk rá. A vízesésen túl még rengeteg szépséget tartogat a térség, gondolunk itt a Szikla-forrásra, az Istállós-kői-barlangra vagy a pisztrángos tavakra.

2. Dömörkapu-vízesés, Visegrádi-hegység

Budapesttől csupán 30 kilométert kell utaznunk, hogy a kirándulók körében igencsak népszerű Dömörkapu-vízesésnél találjuk magunkat. A változatos útvonal gyerekekkel is könnyedén bejárható, és akár útba ejthető egy szentendrei látogatás részeként is, ugyanis nagyon közel van a városhoz. A térségben számtalan látnivaló található, ilyen például a Holdvirág-árok és a Lajos-forrás, a vízesést pedig a Bucsina-patak vize táplálja, amely hét méter magasból érkezik. A célponthoz közeledve néhány lépcsőfok megtétele után akár közelebbről is megnézhetitek ezt a különleges természeti jelenséget.

3. Lillafüredi vízesés, Bükk

Lillafüreden található Magyarország legmagasabb mesterséges vízzuhataga. Hazánk rekordere 20 méter magasból ontja magából a vízáradatot, amit a Szinva-patak táplál. A patak korábban a Hámori-tóba torkollott, de a Palotaszálló építésekor a vizet elterelték, így kialakítva a vízesést, mellette hangulatos, teraszos sétánnyal – írja a Borsonline.

A sétányról könnyedén megközelíthető a vízesés lábánál található Anna-barlang bejárata, a kirándulás során ezt is útba ejthetjük, valamint egy József Attila-szobor is várakozik a zuhatag előtt, ugyanis a Lillafüreden eltöltött idő ihlette a költő Óda című versét.

4. Ilona-völgyi-vízesés, Mátra

A mátrai Parádfürdőtől öt kilométerre található Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése, az Ilona-völgyi-vízesés. Az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú hasadékából, vékony sugárban, 10 méter magasból zúdul alá a víz. A zuhataghoz vezető sétaút felnőttek és gyermekek számára egyaránt ideális kirándulási célpont lehet, megközelíteni pedig leginkább a Sándor rét felől érdemes, ugyanis innen mutatja legszebb arcát ez a különleges természeti képződmény. A vízesés elsősorban nagyobb csapadék vagy hóolvadás után válik igazán látványossá, de ennek ellenére is bármilyen évszakban érdemes ellátogatni a térségbe.

5. Ördögmalom-vízesés, Visegrádi-hegység

A Dömörkapu mellett egy másik különleges vízesésünk is a Visegrádi-hegységhez köthető, amelynek neve Ördögmalom-vízesés. Visegrádtól csupán 2,5 kilométerre, az Apátkúti-patak völgyében találjátok a legömbölyített andezitdarabokból álló, 25 méter magasból érkező vízzuhatagáról ismert természeti csodát. 

A vízeséshez vezető út néhány helyen kicsit csúszós lehet, de a kihelyezett korlátoknak köszönhetően még ez sem okozhat gondot, akár gyerekekkel is könnyedén megközelíthető. A kirándulás egész napos programnak is tökéletes, a közelben ugyanis padokkal és asztalokkal ellátott pihenőhelyek találhatók, ahol akár szalonnasütésre is van lehetőség − írta a Borsonline.

6. Jegenye-völgyi-vízesés, Budai-hegység

A Budai-hegység legnagyobb vízesése Budapesttől 20 kilométerre, Solymár határában található, és a varázslatos Alsó-Jegenye-völgyben futó Paprikás-patak táplálja. Különleges látványt nyújt az erdő mélyén megbújó, körülbelül négy méter magasról csörgedező víz, ezzel az egyik legnépszerűbb kirándulóhellyé avanzsálva a térséget. 

A túra viszonylag rövid, másfél óra alatt teljesíthető, és akár babakocsival is gond nélkül körbejárható. A vízesést leginkább felülről lehet megcsodálni, de le is lehet mászni az aljához, ezt azonban csak óvatosan, mert csúszós lehet a terep.

7. Ágnes-vízesés, Mecsek

Másfél-két méteres alázúduló víztömegével nyerte el a Mecsek legmagasabb vízesése címet az Ágnes-vízesés. A zuhatag a mecseki Petyák-völgy mélyén bújik meg, ágai pedig egy hatalmas, félköríves szikláról csobognak alá. 

Leginkább tavasszal vagy esős idő után érdemes útba ejteni a térséget, ekkor ugyanis a legszebb a lezúduló patak látványa. Tartogat még érdekességeket a környék, mint például a Meleg-mányi-vízesés és Mánfai-kőlyuk. Ezek mindegyike egy néhány órás kirándulás alkalmával bejárható.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A Bükki Nemzeti Park területén fekvő kedvelt kirándulóhely, a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, a Fátyol-vízesés (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.