Ez a hüvelyes éveket adhat az életéhez, különösen ez a 4 fajta

Egy nagyszabású kutatás szerint már napi fél csészényi bab is csökkenti a korai halálozás kockázatát. A rostban és fehérjében gazdag hüvelyesek segítenek kordában tartani a vércukorszintet, erősítik a szívet, és védelmet nyújtanak a krónikus betegségekkel szemben. De vajon melyik babfajta a leghasznosabb, ha a hosszú életre törekszünk?

2025. 10. 15. 14:51
Egy nagyszabású kutatás szerint már napi fél csészényi bab is csökkenti a korai halálozás kockázatát Fotó: Pixel-Shot Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú élet titkát sokan különféle szuperételekben keresik, pedig a megoldás ott lapulhat a kamránkban, egy egyszerű, de tápanyagdús alapélelmiszerben: a babban. A világ számos „kék zónájában”, ahol az emberek különösen sokáig és egészségesen élnek, a hüvelyesek – köztük a bab – a mindennapi étrend alapját képezik. Nem véletlenül: rendszeres fogyasztásuk nemcsak a szívünket és agyunkat védi, de az élettartamunkat is meghosszabbíthatja.

A bab igazi szuperélelmiszer: rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatát
A bab igazi szuperélelmiszer: rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatát/ Fotó: Liliya Kandrashevich / Shutterstock

Egy 2023-as, az Advances in Nutrition folyóiratban közzétett kutatás több mint egymillió ember adatait vizsgálva kimutatta: minél több babot fogyasztunk, annál kisebb az esélye annak, hogy korán meghalunk. Akik naponta legalább 50 gramm babot ettek (ez még fél csészénél is kevesebb), 6 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak babot. A rendszeres babevés csökkenti a szívbetegségek, agyvérzés és különféle rákos megbetegedések kockázatát.

Minden babfajta remek választás: magas rosttartalmú növényi fehérjeforrás, amely rengeteg más hasznos tápanyagot is tartalmaz. Bármelyik babot is választjuk, jót teszünk vele a szervezetünknek. Ugyanakkor egyes babfajták különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek miatt különösen ajánlhatók a hosszú élet szempontjából.

Szójabab

Ez a babfajta tartalmazza a legtöbb fehérjét, ezért érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. A benne lévő fehérje és egészséges zsírok nemcsak energiával látnak el, hanem segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintünket is. A kutatások szerint a kiegyensúlyozott vércukorszint kulcsfontosságú a hosszú élethez, hiszen csökkenti a cukorbetegség, szívproblémák és demencia kialakulásának esélyét – ezek mind olyan betegségek, amelyek megrövidíthetik az életünket.

Edamame 

Sokan tévesen azt hiszik, hogy az edamame ugyanaz, mint a szójabab. Valójában ugyanarról a növényről van szó, de az edamame-t korábban, még fiatal korában szüretelik le. Rengeteg növényi fehérjét és rostot tartalmaz, és mivel frissen takarítják be, tele van vitaminokkal is – például folsavval és K-vitaminnal, amelyek jót tesznek a csontjainknak és a szívünknek

Vörösbab

Bár a szójabab és az edamame vezetnek fehérjetartalomban, a vörösbab viszi a prímet, ha rostokról van szó, ami a szakértők szerint szintén közvetlenül összefügg a hosszú élettel. Egy 31 000 fős kutatás kimutatta: a rostban gazdag étrend 24-59 százalékkal csökkenti a szívbetegségek okozta halálozást férfiaknál, nőknél pedig 34-59 százalékkal. Sokan küzdenek azzal, hogy nem fogyasztanak elég rostot: a szakértők napi 22-34 grammot javasolnak, ezért a vörösbab remek választás, hiszen egy csésze 46 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalom mellett a vörösbab tele van folsavval és magnéziummal is, ami pozitív hatással van az egészséges vérnyomásra.

Csicseriborsó

A csicseriborsó gazdag rostokban, fehérjében és B-vitaminokban, amelyek nélkülözhetetlenek az agy- és szívegészséghez. Ráadásul jót tesz a bélflórának és csökkenti a bélbetegségek kockázatát.

Minden babfajta más-más pozitív hatással rendelkezik, ezért azzal tesszük a legjobbat, ha váltogatjuk őket. Ha még nem vagyunk rutinos babfogyasztók, kezdjük kis adagokkal, hogy ne terheljük túl az emésztésünket. Ha beáztatjuk és leöblítjük őket felhasználás előtt, az megkönnyíti az emésztésüket.

Forrás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.