időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Öt fantasztikus tanösvény Magyarországon, ahová érdemes ellátogatni ősszel + videó

Forrás: CsupaSport
2022.10.26. 15:03 2022.10.26. 17:32
Öt fantasztikus tanösvény Magyarországon, ahová érdemes ellátogatni ősszel + videó

Hazánk növény- és állatvilágának felfedezéséhez a tanösvények a legmegfelelőbbek, lévén a rövidebb távok még kisebb gyerekkel is teljesíthetők, így szórakoztató és játékos perceket tölthetünk el együtt a természetben. Megismerhetjük a helyi jellegzetességeket és az adott tájegységre jellemző élővilágot. Tanösvényeket nem csupán erdőben, hanem vízpart mentén, vízen vagy bánya közelében is találhatunk – írja a CsupaSport cikke.

1. Szentgáli tiszafás

A Bakonyban található négy kilométer hosszú természetvédelmi területen futó tanösvény a különleges törzsű, formájú és lombkoronájú fáiról híres. A hazánkban egykor őshonos tiszafa itt tudott megmaradni a legnagyobb területen a jó vízellátottságnak, a vékony sziklás talajnak és a hűvös, párás mikroklímának köszönhetően.

A tanösvényt Bánd felől lehet megközelíteni. Rövid séta után egy elkerített részen találjuk meg, ahol egy kis kapun kell bemenni. 

Eleinte lépcsőkön felfelé, meredeken vezet az út, ám felérve kellemes sétányon élvezhetjük a tiszafás-bükkös különleges hangulatát, a pihenőhelyeken információs táblákat olvasgatva. Minden évszakban gyönyörű, mintha egy elvarázsolt erdőben sétálnánk.

2. Gyadai tanösvény

A kisgyermekes családok körében az egyik legnépszerűbb tanösvény a Börzsönyben, a Naszály-hegy oldalában található. A csaknem hat kilométer hosszú útvonal a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul. Tizenhárom állomásán információs táblák segítségével ismerhetjük meg a környék növény- és állatvilágát. 

Az ösvény különlegessége, hogy nem csupán erdei utakon vezet, hanem fapallókon is lépkedhetünk, sőt függőhídon is átkelhetünk. 

Séta közben több helyen is meg lehet állni szusszanni egy kicsit, mint például az Óriások pihenőjénél is. Érdemes úgy készülni, hogy nemcsak kirándulunk, hanem a pihenőhelyeken piknikezünk és játszunk is, így egész napos családi programnak is tervezhető – írja a CsupaSport.

3. Gánti földtani park

Nem mindennapi látványt, valóban marsbéli hangulatot nyújt a Fejér megyei település melletti Bagoly-hegyen található külszíni bauxitbánya. A vöröses-narancssárga kőhegyeken szabad szemmel is láthatók az egyes rétegek vonalai, ami nagyon jól szemlélteti, milyen földtani folyamatok zajlottak le évmilliók alatt. 

A bauxitbányászati múzeumtól indulva kiépített útvonalon barangolhatjuk be a dimbes-dombos tájat, amelynek hossza három és fél kilométer.

Útközben tizenhárom állomás található, amelyeken az információs táblák QR-kóddal leolvasható kvízkérdéseket is rejtenek. 

A gyerekek különleges színű és formájú kődarabokat is gyűjtögethetnek a nem mindennapi séta alatt.

4. Tisza-tavi vízi sétány

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik a Poroszló mellett kialakított vízi tanösvény, amely a Tisza-tó növény- és állatvilágát, természeti értékeit tárja elénk. Az 1500 méter hosszú, cölöpökre épült sétányt 2005-ben adták át. Különlegessége, hogy csak a vízen át, menetrend szerinti hajójárattal vagy csónakkal közelíthető meg. A Fűzfa kikötőből indulva vezetett túrákat is szerveznek madármegfigyeléssel. 

A vadregényes tájon haladó séta érint három szigetet is, s még egy kilátótornyot is útba ejthetünk, ahonnan megcsodálhatjuk a nádasokat, ártéri erdőket, vízi növényzetet.

Képes információs táblák mellett interaktív táblákról is tájékozódhatunk az élővilágról. Madármegfigyelők, továbbá pihenőszigetek is találhatók útközben padokkal, így kisebb gyerekeknek is ajánlott. Áprilistól októberig tart nyitva.

5. Négyszögletű kerek erdő tanösvény, Kisszékely

A Tolnai-dombságban terül el a Lázár Ervin regényéről elnevezett kirándulóhely. A nagy meseíró gyakran fordult meg családja kisszékelyi nyaralójában. A tanösvény teljes hossza csaknem tizenegy kilométer, amely négy (Kökény, Berkenye, Galagonya, Vadkörte) rövidebb körből áll, így időnk és gyermekeink életkora függvényében eldönthető, mekkora távot barangolunk be a szőlőhegyek és dombok mentén. 

A teljes út összesen huszonkét pihenőhellyel egybekötött állomásból áll, amelyek bemutatják a falu nevezetességeit és a táj élővilágát. 

Az állomásokon, a facölöpökön található QR-kódok kvízkérdéseket rejtenek, emellett erdei iskolák számára túravezető füzet és munkafüzet is rendelkezésre áll.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kirándulók faleveleket gyűjtenek Nyíregyházán, a sóstói erdőben 2015. november 1-jén (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.