Érdemes kerékpározás mellé edzőt is fogadni?

Bizonyos állóképességi vagy erőnléti szint elérése után igencsak nehézkessé válik önmagunknak megtervezni, felvázolni az edzéstervet – olvasható a CsupaSport cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: CsupaSport2022. 12. 01. 9:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Profiknál az edzővel végzett közös munka szinte természetes, ugyanakkor amatőr kerekesek esetében sem ördögtől való. Sőt! Lássuk, miben nyújthat segítséget egy mester.

Teljesítményteszt

Amit eddig netán érzésre oldottunk meg, esetleg „kimatekoztunk”, vagy a mérések szükségességét vitatva egyre csak halogattunk, azt most elfelejthetjük. Egy edző nem fog vaktában lövöldözni: a pontos teljesítményünk, teherbírásunk és céljaink alapján fogja megtervezni felkészülésünket. A teljesítőképességet, ha csak lehetséges, érdemes szakedző vezetésével, az ő felügyelete alatt felmérni.

Ha az edzőnk nem tud ott lenni a mérésnél, mindenképpen beszéljük meg részletesen, hogy pontosan mit is vár tőlünk, milyen adatokra kíváncsi.

Ütemezés

A kerékpározás és a hozzá hasonló (teljesítmény)sportok sajátja, hogy a regeneráció szinte fontosabb, mint a „stressz”, a terhelés, amely a szervezetünket éri az edzéseken. Állóképességünk ugyanis a pihenőidőszakban fejlődik, és nem akkor, amikor gyötörjük magunkat a nyeregben. Ez az a terület, ahol egy edző igazán segíteni tud nekünk. Egy saját magát tréningező amatőr bringás általában túlhajtja magát, ritkább esetben alacsony intenzitáson edz, mondhatni, „csak teker”, továbbá nem megfelelő edzéstípusokat kombinál nem megfelelő mennyiségű pihenőidővel.

A teljes cikket a CsupaSport.hu-n 5 tipp, miben segíthet egy jó edző az amatőr bringásoknak címmel olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.