időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Hogyan érdemes megfelelő cipőt választani a bringázáshoz?

Forrás: CsupaSport
2022.10.27. 10:32
Hogyan érdemes megfelelő cipőt választani a bringázáshoz?

A tépőzár hátrány lehet, de az kifejezetten előnyös, ha a cipőből ki tud folyni a víz. Aki a természetben teker, jól tudja, időnként bizony le is kell szállni a kerékpárról – olvasható a CsupaSport cikkében.

Bár menő dolog a bringához öltözni, a fő szempont mégis az, hogy mire akarjuk használni a cipőt. Városi kerékpározásra? Túrázásra vagy edzésre és versenyzésre?

Városi bringás közlekedéshez és könnyebb túrákhoz olyan cipőt válasszunk, amelyben a séta sem esik nehezünkre. Természetesen lényeges, hogy a cipőnk megfelelően fogja a lábfejünket, de itt a kényelmi szempontoknak azért nagyobb teret engedhetünk. Ha vegyes pedált (például SPD és taposó) használunk, figyeljünk arra, hogy a cipő talpába süllyesztett stoplival rendesen bele tudjunk csatolni a rendszerbe.

Edzésen és versenyen használatos cipők esetén elsődleges szempont, hogy az tökéletesen tartsa a lábfejünket. Itt ugyanis „a cipőnk a pedálunk” elve érvényesül.

Sokkal többet számít, mint gondolnánk, hogy a cipőben a lábunknak sehol sincs extra hely, nem tud „lötyögni” benne, ugyanakkor nem is szorítja el a vérkeringésünket.

Edzés- és versenyszintű kerékpározáshoz érdemes olyan cipőt választani, amelyen a legfelső szorító lehetőleg nem tépőzár: biztosabb és hatékonyabb tartást ad egy csatos vagy damilos szorítás.

További előny, ha a cipőnkből könnyen kifolyik a víz: egy verseny időjárását nem a vágyálmaink vezérlik, ezért nagyon kellemetlen tud lenni, ha több órán át egy nedvességet magába záró cipőben kell tocsognunk.

Mivel egy szinte állandóan mozgó tömegről van szó, jó, ha a cipő könnyű és merev.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.