Hogyan érdemes megfelelő cipőt választani a bringázáshoz?

A tépőzár hátrány lehet, de az kifejezetten előnyös, ha a cipőből ki tud folyni a víz. Aki a természetben teker, jól tudja, időnként bizony le is kell szállni a kerékpárról – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 10. 27. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár menő dolog a bringához öltözni, a fő szempont mégis az, hogy mire akarjuk használni a cipőt. Városi kerékpározásra? Túrázásra vagy edzésre és versenyzésre?

Városi bringás közlekedéshez és könnyebb túrákhoz olyan cipőt válasszunk, amelyben a séta sem esik nehezünkre. Természetesen lényeges, hogy a cipőnk megfelelően fogja a lábfejünket, de itt a kényelmi szempontoknak azért nagyobb teret engedhetünk. Ha vegyes pedált (például SPD és taposó) használunk, figyeljünk arra, hogy a cipő talpába süllyesztett stoplival rendesen bele tudjunk csatolni a rendszerbe.

Edzésen és versenyen használatos cipők esetén elsődleges szempont, hogy az tökéletesen tartsa a lábfejünket. Itt ugyanis „a cipőnk a pedálunk” elve érvényesül.

Sokkal többet számít, mint gondolnánk, hogy a cipőben a lábunknak sehol sincs extra hely, nem tud „lötyögni” benne, ugyanakkor nem is szorítja el a vérkeringésünket.

Edzés- és versenyszintű kerékpározáshoz érdemes olyan cipőt választani, amelyen a legfelső szorító lehetőleg nem tépőzár: biztosabb és hatékonyabb tartást ad egy csatos vagy damilos szorítás.

További előny, ha a cipőnkből könnyen kifolyik a víz: egy verseny időjárását nem a vágyálmaink vezérlik, ezért nagyon kellemetlen tud lenni, ha több órán át egy nedvességet magába záró cipőben kell tocsognunk.

Mivel egy szinte állandóan mozgó tömegről van szó, jó, ha a cipő könnyű és merev.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.