A víz maga az élet! Az egészség és a táplálkozás alapja

A víz lételemünk, mégsem beszélünk róla annyit, mint kellene. Szakemberek segítségével jártunk utána, miért nélkülözhetetlen elem dietetikai, orvosi és mozgásszervi szempontból.

Forrás: MW2020. 09. 15. 19:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

TÁPLÁLKOZÁS ÉS VÍZFOGYASZTÁS

– Arra kevesen gondolnak, hogy a táplálkozás és a vízfogyasztás szoros összefüggésben van egymással abban a tekintetben is, hogy a táplálékkal bevitt víz is beleszámít a napi folyadékbevitelbe. 100 g zsírból például 107 ml, ugyanennyi fehérjéből 41 ml, szénhidrátból pedig 55 ml víz származik. Ez kb. 250-300 ml belső vízmennyiséget jelent, ami nem túl sok, de azért érdemes figyelembe venni – mondja Felek Mihály dietetikus a Dietaesfitnesz.hu szerint.

Fotó: Pexels

– Az ételekkel bevitt vízmennyiség nagy átlagban valahol 500–1000 ml között lehet. Az élelmiszerek összetételüktől függően jelentős nátrium- és káliumforrások is, ami különösen sportolók esetében fontos tényező. A legfontosabbnak természetesen a közvetlen folyadékbevitel mondható, ez mennyiségét tekintve is a legjelentősebb vízbeviteli forrásunk.

– Ne álljunk rá egyfajta termékre, váltogassuk a vizeket, mert így a különböző ásványianyag-összetételű termékekből kiegyensúlyozottabban tudjuk fedezni a szükségletünket az elektrolit-háztartásunk egyensúlyban tartására – tanácsolja a dietetikus. – A csapból folyó vizek többsége talajvíz, karsztvíz, amelyeknek a minőségére Magyarország nagy részén kevés panaszunk lehet, fogyasszuk bátran megfelelő mennyiségben nap mint nap.

DF-TIPP:

Az ízesített ásványvizek közül a cukrozott termékek fogyasztása kerülendő a bennük lévő plusz energiatartalom miatt!

A VÍZ ÉS AZ EGÉSZSÉG KAPCSOLATA

– A szervezetünk működése vízfüggő. Amennyiben nem iszunk eleget, dehidratációs szindróma lép fel. Ez azt jelenti, hogy a sejtek, enzimek, az anyagcsere-folyamatok működéséhez nincs elég víz, így különböző funkciók csökkennek. Fáradékonyabbak leszünk, anyagcserénk lelassul, könnyebben hízunk – mondja dr. Farkas Kitti.

Ha a vér víztartalma csökken, azaz besűrűsödik a vérünk, az növeli a trombózis kockázatát, illetve magasvérnyomás-betegség kialakulását segíti elő.

– A vízbevitel csökkenése komoly emésztési problémákat is okoz, mint például fekély, refluxbetegség, székrekedés, ezeket is érdemes szem előtt tartanunk – sorolja a doktornő.

Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk vízkonzerválási folyamatai előtérbe kerülnek. Csökken a vizeletkiválasztás, ami a méreganyagok és a savtermékek felhalmozódását okozza, növeli a húgyúti fertőzésekre való fogékonyságot. Csökken a toxinok kiválasztása a bőrön át is, így sokkal fogékonyabb lesz mindenféle kórokozóval szemben. A légutak is beszűkülnek, hogy kevesebb vizet párologtassanak, ami asztmás megbetegedést okozhat.

– A szervezetnek alapkörülmények között is van vízvesztesége, a víztartalom tovább már nem csökkenthető, ezért azt tanácsolom, tudatosan figyeljünk arra, hogy naponta 3 liter folyadékot igyunk, ne várjuk meg, hogy szomjasak legyünk, hisz akkor már a vérplazma ozmolalitása 2-3 százalékos emelkedést mutat – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

Fotó: Pexels

SPORT A VÍZBEN

– A hobbiként gyakorolt úszás két legfontosabb előnye: egyrészt az egész testet átmozgatva kiválóan őrzi az ízületek egészségét a közeg sajátossága miatt, másrészt gyakorlatilag az egyetlen sportág, amely folyamatos légzésszabályzásra kényszerít – jelenti ki Major Dániel edző. – Az állóképesség edzésére aligha választhatunk jobb mozgásformát. Az ideális az lenne, ha mindenki hetente legalább két alkalommal járna uszodába.

Az első edzés a technikázásról szólna, a mozgásminőség javításáról elsősorban, a másik pedig a kemény, sorozatterheléses állóképességi munkáról.

– Fontos lenne fejben tartani, hogy mint más sportágaknál, úgy az úszásnál is vannak szabályok. Kiemelten fontos, hogy a megfelelő technikai végrehajtás és a légzésminták elsajátítása után kezdjük csak terhelni a testünket. Amíg ezek nincsenek rögzítve, nem lesz az igazi a kívánt hatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.