Étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében

A készítmény „kijátssza” a szervezetet, egy olyan hormont imitálva, amely laktató étkezések után szabadul fel.

Forrás: MTI2021. 02. 11. 13:52
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében – derült ki egy nagyszabású nemzetközi vizsgálatból.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült – írja a BBC News.

A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutid injekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról.

A szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is használják, ám a mostani vizsgálat résztvevőinél nagyobb dózisban alkalmazták.

A készítmény „kijátssza” a szervezetet, egy olyan hormont (GLP1) imitálva, amely laktató étkezések után szabadul fel.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt.

A szemaglutidos csoport tagjainak 32 százaléka szabadult meg testsúlyának egyötödétől, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt.

„Ez egy forradalmi változást hozó módszer az elért testsúlycsökkenés tekintetében” – mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője.

„Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával és a bariátriai műtétet leszámítva mostanáig nem állt rendelkezésünkre hatékony módszer ennek a kórállapotnak a kezelésére” – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is.

A tanulmány során tapasztalt mellékhatások között szerepel az émelygés, a hányás, a hasmenés és a székrekedés. A szakemberek további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e.

Szépségápolás almaecettel: Ettől fiatalodik a bőr

A legelszántabb diétázók bizonyosan találkoztak már az almaecettel, hiszen nagyon sokat segíthet a zsírpárnák olvasztásában. De nemcsak belül hasznos, hanem kívül is.

Mitől csodaszer az almaecet?

Az almáról régóta tudjuk, hogy nagyon hasznos gyümölcs. A belőle készült almaecettel sokoldalúan segíthetjük az egészséges táplálkozást, a népi gyógyászatban is régóta használják. Egy evőkanál ecetet tegyél egy pohár vízbe, és reggeli és vacsora előtt idd meg. Savanykás ugyan, de meg lehet inni. Serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, szinte kimossa az erekből a lerakódásokat, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.