Megállíthatatlannak ígérkeznek a negyvenfokos hőhullámok?

Soha nem látott hőhullámokra, 40 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekre kell számítani nyaranta Nagy-Britanniában még akkor is, ha sikerül 1,5 fokon tartani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest – figyelmeztettek a héten brit szakértők az Origó cikke szerint.

Forrás: origo.hu2021. 07. 31. 20:31
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyet Nagy-Britanniában mértek, 38,7 Celsius-fok volt. Ezt Cambridge-ben jegyezték fel 2019. július 25-én.

A bolygó már most is extrém magas hőmérsékletektől szenved az 1,1-1,2 fokos globális felmelegedés következtében

– figyelmeztetett a 2020-ra vonatkozó brit klímajelentés közzététele alkalmából Liz Bentley, a brit Királyi Meteorológiai Társaság főigazgatója.

Hozzátette: ha ehhez hozzáveszünk még 0,3 fokot, a hőhullámok még intenzívebbek lesznek, valószínűleg 40 fok is lesz Nagy-Britanniában, olyan meleg, amilyet még soha nem láttunk, és másfél fokos globális felmelegedés esetén ez nemcsak egyszer-kétszer fordul majd elő, hanem rendszeresen.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Mike Kendon, a klímajelentés szerzője a BBC-nek nyilatkozva valós veszélynek nevezte a 40 fokos hőhullámokat az Egyesült Királyságban, hangsúlyozva, hogy

a klíma melegedése már most érezteti hatását a szigetországban, csakúgy, mint a világ többi részén.

A csütörtökön publikált brit klímajelentés szerint 2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb esztendő volt, és az első olyan év, amely mindhárom mutatót tekintve az első tíz között volt.

A téli átlaghőmérséklet 5,3 fok volt, 1,6 fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

Az Anglia déli részén 2020 augusztusa elején hat egymást követő napon mért 34 Celsius-fok az utóbbi 60 év egyik legjelentősebb hőhulláma volt az Egyesült Királyságban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.