Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein

Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint. A stimulálószer azonban csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban.

2021. 02. 16. 9:36
null
Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bázeli Egyetem vezette svájci-osztrák kutatócsoport projektjében húsz fiatal, egészséges ember vett részt, akik rendszeres kávéfogyasztók. A vizsgálatban tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettákat vettek be, a következő tíz napban placebót.

Alváslaborban végzett agyhullám-mérésekkel megállapították, hogy a résztvevők mindkét időszakban ugyanolyan mélyen aludtak – jelentették a szakértők a Cerebral Cortex című tudományos lapban.

Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint
Fotó: Pixabay

Az agyi felvételek azonban egyértelmű különbséget is feltártak: tíz napnyi kávémegvonás után a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint abban a tíz napban, amikor a résztvevők koffeintablettát fogyasztottak.

Ez a változás azonban az agyszerkezetben ideiglenes. A szürkeállomány képes regenerálódni, ha az illetők ismét lemondanak a koffeinről.

Carolin Reichert, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények nem egyértelműen jelentik azt, hogy a kávéfogyasztásnak negatív hatása van az agyra.

„De nyilvánvalóan a napi koffeinfogyasztás megváltoztatja kognitív hardverünket, ami kiindulópontot jelent további vizsgálatok számára” – véli a szakértő.

Az oregánó a konyhában sokkal több mint egy fűszer

Akár a kenyerünket ízesítjük vele, akár a pácunkat, akár a pizzánkat, tagadhatatlan, hogy az oregánó izgalmas ízutazásra hív minket. Ez egy aromás gyógy- és fűszernövény, amelyet a mediterrán konyhában már régóta használnak. Természetesen frissen fogyasztva a legjobb, nagyon jól illik a bárányhúshoz és a zöldségekhez. Emellett azonban számos egészségügyi hatással is büszkélkedhet.

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:

Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.

Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.