idezojelek

Ilyen nincs: az ÉS-be író szerzőnek még Gyurcsány is puha

Komolyan mondom, ez elképesztő. Sőt hihetetlen. És mégis igaz.

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Komolyan mondom, ez elképesztő.

Sőt hihetetlen. És mégis igaz.

Ez Magyarország, 2021. november, és ez az Élet és Irodalom, benne pedig Haskó László írása a lap november 5-ei számában.

Haskó Orbán október 23-ai beszédét idézi, arra utal, hogy a NER (vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszere) alapjának a miniszterelnök nem 1956-ot, hanem a „15 éve dúlt forradalmat” tekinti. És ezt így kommunikálja: „A »szűk baráti kör« (az ünnepségen megjelentek – F .T.), az ország erkölcsi söpredéke »vidul, ha toroz« (itt József Attila Levegőt! című verséből veszi a fordulatot – F. T.)… Nem bűntelenek akkor sem, ha csak »hazug ostobák«.”

Na ja.

Helyben vagyunk.

Az 1956-os forradalom kirobbanásának napján, este nyolckor a rádióban Gerő Ernő, a jeles és kiváló kommunista pártfőtitkár csőcseléknek nevezte a forradalmárokat, akiket le kell verni, szét kell zúzni.

2006. október 24-én reggel a Napkeltében a szintén jeles és kiváló Szilvásy György, akkor éppen a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egy néhány perces interjúban legalább ötször elmondta azt, hogy előző nap a csőcselék randalírozott Budapest utcáin, akikkel szemben a rendőrség – most tartalmilag idézem, nem szó szerint - „törvényesen és tisztességesen” lépett fel. (Mi az, hogy! Nagyon is! – tehette volna még hozzá.) Vagyis: végtelenül tisztességesen agyba-főbe verte az embereket, maradandó testi és lelki sérüléseket okozva.

Haskó László most szintet lépett: ő a 2021-es békemenet résztvevőit és az Orbán-beszéden részt vevőket erkölcsi söpredéknek nevezi. Csőcselék után most már söpredék lettünk – előre a lenini, sőt sztálini úton! (Az úton végig kell menni – írta Marosán Gyuri…) Úgy látom, a kommunisták körében határ tényleg a csillagos ég…

De hősünk tényleg tovább megy a lenini-sztálini úton.

Azt írja, a némák is felelősek, mert szó nélkül tűrik, tűrték a hazug szemkilövetés propagandát, és ez alól Gyurcsány maga sem húzhatja ki magát! Hozzáteszi: „Nem a (sosemvolt) szemkilövetés (!!! – F. T.) okán, hanem mert még most, 2021-ben is azt mondja, hogy a 2006-osok között voltak „jogos felháborodás” miatt tüntetők. Ugyan mi okozta a felháborodásukat? Csak nem az őszödi beszéd? Abban ugyanis sok minden van, éppen csak felháborító nincs benne semmi. (!!! – F. T.). És ezt pont Gyurcsány Ferenc ne tudná? Hihetetlen.”

Ebben az egyetlen szóban tényleg egyetértünk: hogy hihetetlen.

Hihetetlen, hogy van valaki ebben az országban, aki a Civil Jogász Bizottság dokumentumai, videói, sok-sok vallomás és egyértelmű vizsgálati eredmény, de legutóbb Skrabski Fruzsina Áldozatok 2006 című dokumentumfilmje után még képes azt mondani, hogy szemkilövetések sosem voltak.

Csatlakozva ezáltal az elhunyt Heller Ágnes filozófusnőhöz, aki a rendőrattakok utáni uniós meghallgatáson képes volt szintén azt mondani, hogy nem lőtt senki Budapest utcáin 2006. október 23-án.

Nos, ezért azt kell mondanom: tényleg nagy a baj széles e honban.

Ha a Haskó László-i vonalvezetés nincs teljesen egyedül a baloldalon, akkor, azt hiszem, nincs mit tárgyalnunk egymással.

Mert akkor valóban nem két országban, hanem két univerzumban élünk, nem értjük egymást, nem tudunk egymással mit kezdeni – és nincs is miről beszélnünk.

Nincs értelme a vitáknak sem, mert normális és értelmes vitákhoz legalább az evidens tények tudomásul vétele szükséges. Ez a haskólászlóizmusban nem adatik meg.

Sajnos territoriálisan nem tudunk különválni egymástól, mint azt például flamandok és vallonok bármikor megtehetnék (lehet, hogy meg is teszik egyszer).

Valahogy tehát bírjuk ki egymást az országhatárokon belül, s ebben az önfegyelemben nekünk, nemzetieknek, keresztényeknek kell példát mutatnunk. Méghozzá jézusi türelemmel.

Bár a türelemnek még nála is határt szabott a kufárok megjelenése a templomban.

De tudják mit? Már meg is bántam, hogy ennyit sort szenteltem a ballibek egyik „hasznos idiótájának” (idézet volt).

Gyorsan felejtsük el, mert nem ér annyit.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.