Dominóként dőlhetnek be a bankok

Újabb figyelmeztetés: hat vagyonkezelő került bajba Kínában egy fizetésképtelen szénipari vállalat miatt; nem egyedi esetről van szó.

VZ
2014. 02. 14. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai értékpapír-piaci szaklap beszámolója szerint hat vagyonkezelő összesen több mint ötmilliárd jüan (190 milliárd forint) hitelt nyújtott a Sanhszi tartománybeli Liansheng Energy vállalatnak.

A cégnek a lap információi szerint összesen több mint 30 milliárd jüan (1100 milliárd forint) visszafizetendő hitele van, ugyanakkor – a Hszinhua hírügynökség korábbi jelentése szerint – már tavaly év végén fizetésképtelenné vált. A Liansheng a múlt hónapban hitelei visszafizetésének átütemezését kérte, amelyek közül több milliárd a hetekben jár le.

Az ügyben az ország második legnagyobb bankja, a Kínai Építési Bank (CCB) is érintett, miután a hat vagyonkezelő tröszt egyikének, a Jilin Province Trust termékének értékesítőjeként szolgált. A Jilin a Liansheng fizetésképtelensége miatt maga is bajban van, és a CCB által is segített vagyonkezelési alapja után nem tud fizetni, a kínai sajtójelentések szerint több mint 760 millió jüannal (29 milliárd forint) maradt adósa befektetőinek. Utóbbiak a CCB felelősségre vonását szorgalmazzák, mondván: a nagybanknak kezességet kellene vállalnia a Jilinért.

A helyzet a közgazdászok szerint legjobb esetben is a hitelek átütemezésével, a fizetési határidők kitolásával oldható meg, a vállalatok központi kisegítése ugyanis egy szerencsétlen precedens teremtésének veszélyét hordozza magában.

Az eset az elmúlt bő két hétben már a második nagyszabású ügy, amely a hivatalos bankrendszeren kívüli pénzügyi szereplőket érinti. Január végén a China Credit Trust vagyonkezelő a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) által több mint 700 befektetőnek értékesített hárommilliárd jüanos (114 milliárd forint) alapja dőlt be kis híján, a helyzetet végül a befektetők rugalmassága oldotta meg.

Mindkét eset a Kínában immár hatalmasra duzzadt árnyékbankrendszer rejtette kockázatokat illetően kongatta meg a vészharangokat. A vagyonkezelési termékeket egyes kínai alapok – az előírásokkal szembemenve – hitelként adják tovább, amelyek nem fedezett voltuk miatt kockázatosak, s láncreakcióban okozhatnak gondot a pénzügyi rendszer egészében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.