Terjeszkedik a Főkefe

Mezőgazdasági leányvállalatot alapít a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft., ahol többnyire megváltozott munkaképességű szakembereket fognak alkalmazni.

SZN
2014. 05. 23. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami tulajdonú Főkefe túlnyomórészt ipari tevékenységet folytat, de 2011 óta mezőgazdasági üzemágazatot is működtet. A 2013-as földforgalmi törvény rendelkezései szerint azonban az új, ígéretesen fejlődő tevékenységet jelen formában nem folytathatná. A jogszabály szerint ugyanis bérleti és használati jog csak azt a jogi személyt illeti meg, amelynek fő tevékenysége a mezőgazdasági termelés, székhelye és üzemközpontjai pedig az adott földrészlet közelében vannak. Mindemellett a támogatási rendszer kínálta pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés is azt indokolja, hogy a Főkefe holdingszerű kezelésében létrejöjjön az Agro Rehab Kht., amely így már önálló jogi személynek minősül – írták.

A tájékoztatás szerint a közhasznú társaság így már jogosult a pályázatok nyújtotta lehetőségek igénybevételére, számításaik szerint 2015 és 2018 között 14 millió forint is lehet a leányvállalat bevétele a használt földek után. Az új cég kapcsolódhat a környezet minőségének javításával összefüggő pályázatokhoz is, részt vehet a termelőágazatra kiírt fejlesztési pályázatokon, és forgóeszközhitelt vehet igénybe. A közlemény idézi Márton Pétert, az MNV vezérigazgatóját, aki elmondta: az Agro Rehab több térségben vállalhat integrátori szerepet a megváltozott munkaképességű dolgozók és a tartósan munkanélküliek mezőgazdasági foglalkoztatásában és képzésében.

A tájékoztatás szerint az Agro Rehab megörökli a Főkefe eddigi mezőgazdasági tevékenységének helyszíneit, így a karácsondi telephelyet, továbbá a tomajmonostorai és a martfűi telepeket, 2015-től pedig már Kenderesen is foglalkoztat a cég. A Heves megyei Karácsondon a Ferences Rendtartománytól haszonkölcsönbe vett Autista Majorság öt hektárján mintaszerű szántóföldi kertészet, növényházi zöldségtermesztés és – HACCP minősítésű helyi üzemben – zöldségfeldolgozás folyik, és a telephely megszerezte nemrég az igen különleges, nehezen megszerezhető Kedassia minősítő társaság kósertermék-bizonyítványát. A kóser termékek nagyobb árbevételt ígérnek, a kísérleti gyártás során jelenleg két tonna savanyú káposztát érlelnek londoni, antwerpeni, bécsi és budapesti kóser áruházakba. A majorságban 12 autista és 25 egyéb megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat a cég – mondta a közlemény szerint Szabó György, a Főkefe ügyvezetője.

Dobszay Benedek szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rend tartományfőnöke szerint döntésük nyomán három éve került az állami nagyvállalathoz haszonkölcsönbe az addig a gyöngyösi Autista Segítő Központhoz tartozó karácsondi Autista Majorság öt hektárja. A Főkefe tovább foglalkoztatja az itt mezőgazdasági munkát végző autistákat. Tomajmonostorán három, Martfűn az önkormányzattól bérelt területen folyik szántóföldi gazdálkodás. A beruházási tervnek lényeges elemei a jövőbeni fejlesztési tervek is, mint a kenderesi gazdaság, illetve a Martfű telephely felszerelése fóliákkal, gépekkel és egyéb infrastruktúrával – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.