Akár két százalék alá is süllyedhet az alapkamat

Londoni elemzők szerint ennek feltétele a devizahitelek problémájának zökkenőmentes rendezése.

WL
2014. 07. 07. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátették ugyanakkor: ha a devizahitelek átváltása az adósokkal szembeni banki követelések jelentősebb mértékű leírásával járna, az késleltethetné Magyarország felminősítését a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy az MNB 2,25 százalékos alapkamaton fejezi be enyhítési ciklusát. Ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos vita tartós piaci idegességet okoz.

A ház szerint azonban ha sikerül az ügyet „simán” rendezni, a magyar jegybank 1,80 százalékig csökkentheti alapkamatát az idei év végéig, tekintettel arra is, hogy az idei magyarországi átlagos infláció a cég várakozása szerint zéró lesz, és jövőre sem éri el az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Az 1,80 százalékos MNB-kamatmélypontról szóló prognózis a legagresszívabb enyhítési előrejelzés a City elemzői közösségében; a szélesebb londoni konszenzus 2,00 százalékos, esetleg ezt valamivel meghaladó alapkamaton valószínűsíti az enyhítési ciklus végét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői legújabb előrejelzésükben közölték, hogy egészen októberig deflációhoz közeli inflációs pályát várnak Magyarországon. A ház mindezek alapján azzal számol, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a monetáris enyhítést. A JP Morgan prognózisa szerint a magyar jegybank szeptemberre éri el ezt a kamatszintet, bár a cég lát esélyt arra is, hogy az MNB kamatmélypontja végül egy „árnyalatnyival” 2,00 százalék felett lesz.

Legutóbbi előrejelzéseikben a Barclays és a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is 2,00 százalékos MNB-alapkamaton véget érő enyhítési ciklust jósoltak.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői a devizahitelekről összeállított hétfői helyzetértékelésükben közölték: nem számolnak azzal, hogy e hitelek átváltását a magyar kormány az adósokkal szembeni banki követelések nagyarányú leírásával hajtaná végre. A ház értelmezése szerint ugyanis a devizaalapú hitelek ügyében hozott bírósági végzések a devizahitelezés koncepcióját önmagában nem találták törvénysértőnek, így a háztartások adósságkötelezettségeinek további megnyirbálása túlmenne a bírósági ajánlásokon.

Mindemellett sértené azt a kormány által is vallott alapelvet, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el – hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

Hozzátették ugyanakkor: ha tévednének, és az átváltás a háztartások kötelezettségeinek jelentősebb leírásával járna, annak véleményük szerint két komoly következménye lenne. Az egyik az, hogy ismét hitelszűke keletkezne, és a hitelköltségek az új lakossági hitelek esetében emelkednének, ami gyakorlatilag az MNB enyhítési ciklusának előnyeit semlegesítené.

A másik komoly következmény a cég londoni elemzői szerint az lenne, hogy valószínűleg lekerülne a napirendről Magyarország felminősítése a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, mivel az adósságleírást a hitelminősítők nem tekintenék helyénvaló lépésnek.

A magyar szuverén adósosztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő a befektetési ajánlású sáv alatt tartja nyilván. Jelenleg a Standard & Poor\'s magyar besorolása a leggyengébb: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata „BB/B”. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody\'s Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, „Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor\'s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody\'s magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.