Új forinttal kezdődik a jövő hét?

A magyar készpénzkészlet megváltoztatására készül az MNB, ám ötvenezres címlet biztosan nem lesz.

Hajdú Péter
2014. 08. 30. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan új magyar bankjegyeket vezethetnek be hazánkban. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn Milyen lesz a magyar készpénz? címmel sajtótájékoztatót tart. Annál is valószínűbb a pénzkészlet cseréje, mert a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot 1997-ben bocsátották útjára, s a nyugat-európai gyakorlat szerint 10-20 évente lecserélik a bankjegyeket, mert ennyi idő alatt a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően már nem kellően biztonságosak. Vagyis 10-15 év alatt a technikai fejlődés úgy felgyorsul, hogy az elavult módszerekkel gyártott bankjegyeket egyre könnyebb hamisítani.

Információink szerint hétfőn jelentős változásokat jelentenek be a jegybankban, ami minden bizonnyal korszerűbb, a mai kor követelményeinek megfelelő, biztonságos bankjegysorozatot jelenthet. Már a tavasz végén, nyár elején is megjelentek azzal kapcsolatos hírek, hogy már gyártják is az új bankjegyeket. Az Alfahír.hu például arról írt, hogy az új bankjegysorozat a jelenleginél kisebb lesz, mérete közelít az euróbankjegyekhez.

Tegnap a Portfolio.hu viszont arról adott hírt, hogy bankjegybiztonsági elemek (csíkok és egyéb jelzések) megváltoztatásáról tájékoztathat a Magyar Nemzeti Bank. Korábban arról is beszámolt a pénzügyi szakportál, hogy ideje lenne bevezetni az ötvenezer forintos bankjegyet. Érvelésük szerint a kétezres évek közepe óta jelentősen megemelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége, a GDP-hez viszonyított aránya hétről 11 százalékra nőtt ez év elejére. Az egyre nagyobb készpénzigényt pedig egyértelműen csak egyre több bankjeggyel lehet kielégíteni, és ezzel párhuzamosan a készpénz egyre nagyobb hányada jelenik meg a legmagasabb címletben. Azzal pedig, ha kibocsátanák az ötvenezrest, csökkenhetne a forgalomban lévő bankjegyek száma. Bár van az eszmefuttatásban logika, érdeklődésünkre a jegybank sajtóirodáján határozottan tagadták, hogy szóba került volna az ötvenezer forintos bankjegy kibocsátásának gondolata.

Ha valóban a bankjegykészlet lecserélésére készül a jegybank, az nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a közeli jövőben nem vezeti be hazánk az eurót. Erre reális esély a kétezres évek közepén nyílt volna, a helytelen gazdaságpolitika miatt azonban nem sikerült a magyar gazdaságnak a bevezetés feltételeit teljesíteni. A válságot követően még kevesebb az esély a magyar csatlakozásra az eurózónához. Annál is inkább, mert a vészhelyzet 2010 utáni elhárítását követően csak most indult el a kilábalás útján a magyar gazdaság. Hogy egyelőre valóban nincs elérhető közelségben a magyar euró, azt jól bizonyítja a miniszterelnök tavaly novemberi nyilatkozata, amelyben arról beszélt: „Addig nem szabad csatlakoznia egy uniós tagállamnak az eurózónához, amíg nem éri el az övezet központi országai egy főre eső GDP-jének legalább a 90 százalékát. [ ] Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.