„Aki ilyen beruházásra adja a fejét, az bízik a jövőben”

2020-ig több mint 220 milliárd forint jut a mezőgazdaságnak – nyilatkozta az FM államtitkára.

Velkei Tamás
2014. 09. 19. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ön a minap azt nyilatkozta, a szarvasmarha-tenyésztők 55 százalékkal több támogatást kapnak a jövőben. Vázolná, hogy ez milyen tételekből áll, s milyen ütemezés szerint számíthatnak rá a gazdálkodók?
– Az állattenyésztők sok olyan támogatási formát tudnak igénybe venni, amelyek a jövő évtől válnak elérhetővé – mondta lapunknak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. – A kormány döntése alapján az állattartó gazdák jövőre 33 milliárd forinttal több támogatást kapnak. Ez azt jelenti, hogy 2020-ig nemzeti forrásból több mint 220 milliárd forint jut a mezőgazdaságnak, pontosan azért, hogy ilyen beruházások történjenek, hogy a vidéki foglalkoztatás megmaradhasson, s hogy a magyar mezőgazdaság megvédhesse pozícióit Európában és a világban. Ami itt, Károlyházán történik, az a jó és helyes válasz arra a polémiára, amely most zajlik, hiszen lehet búsongani az elveszített területalapú támogatások miatt, de az a gazdaság, amely ekkora mérettel, ilyen versenyelőnnyel bír, ekkora területen tud eredményes mezőgazdálkodást folytatni, annak kevésbé kell éreznie a dotáció elvesztését. Egyébként – mondjuk ki őszintén – éppen a nagygazdasági gazdálkodás eredménye, hogy képesek ilyen színvonalú beruházást megvalósítani, ami szintén a versenyelőnyüket fogja növelni, mert olcsóbban, kiváló minőséget tudnak termelni. A tejtermelés, a fejőstehén-beállítás, az állatjóléti, a gyógyszer-, a fehérjetakarmány-előállítás, s az elhullott állatok kezelésének támogatásával számos támogatási lehetőség nyílik meg jövőre. Összességében ötvenöt százalékkal nagyobb támogatási összeghez fognak hozzáférni, mint eddig.

A mostani fejlesztés 2013 júniusában indult, vagyis az állításával ellentétben a most átadott beruházás nem lehet válasz az idén nyáron született támogatás megvonására.
– Aki ilyen beruházásra adja a fejét, az nem a mának épít, az bízik a jövőben; most lehet, hogy nem fognának bele ilyen fejlesztésbe, viszont akkor nem tudnának jó választ adni a kihívásokra, akkor tényleg veszteségeket szenvednének el az elkövetkezendőkben, s nem tudnának versenyképesen termelni. Viszont azzal, hogy e választ megadták, minden olyan hatást ki tudnak védeni, amely a termelésében csökkenést jelenthetne. Ahogy ismerem az itteni feltéteket, ez a gazdaság nagy jövő elé néz, meghatározója lesz Európa mezőgazdaságának, ebben biztos vagyok. Támogatásmegvonás ide vagy oda, sokan cserélnének velük. Az, hogy ekkora területen gazdálkodhatnak, olyan versenyelőnyt jelent, hogy a hátrányokat kompenzálni tudják. Egy ilyen beruházással, amit a Mezort megvalósított, olyan versenyelőnyhöz juthat, amely során kiváló minőségben, gyorsan a legtöbbet képes kihozni lehetőségeiből. Tudja majd állni a versenyt.

Az agrár környezetgazdálkodási támogatás, a földalapú támogatás és a tejkvóta kiesése miatt, a Mezortot – számításaik szerint – egymilliárdos kár éri jövőre.
– Az agrár környezetgazdálkodási támogatás 2016-tól megújult formában ismét rendelkezésre áll. Egyetlen fillér sem vész el a gazdálkodók számára, csak annyi történik, hogy nem hat-, hanem ötéves ciklusra osztják el a támogatás összegét. Eddig is el volt tolódva egymástól a különböző ökológiai támogatások kezelése, mert később, ciklus közben léptünk be az EU-ba. Most kiigazítjuk a ciklust, ha azonban ma nem kezdjük el, öt év múlva lenne baj. Az unióban még nem fogadták el az alapelveket; lehet mondani, hogy a magyar kormány miért nem volt gentleman, s miért nem előlegezte meg ezt a támogatást, de mindez nem kevés pénz, hetven-nyolcvan milliárd forint évente. Ki az, aki a mai uniós helyzetben vállalja, hogy saját kockázatra alkot egy szabályzatot, majd kifizeti a gazdáknak a támogatást? Ha az EU később nem fogadja el a szabályozásunkat, akkor ezt az összeget rajtunk verik le. Valóban később jutnak hozzá a forrásokhoz a gazdálkodók, ugyanakkor hangsúlyozom: változatlan mennyiségű pénzhez.

Elgondolkodtak az 1200 hektáros határ eltörlésén, esetleg egy arányosabb területalapú támogatáson, amely figyelembe veszi az egy hektárra eső munkahelyek, illetve eltartott állatok számát?
– Uniós direktíva alapján 150 ezer euró lehet a földalapú támogatás határa. Azt kellett alapul vennünk, hogy ha marad minden a régi formában, akkor a kormány szándéka, hogy nyolcvan százalék legyen a kis- és közepes vállalkozás aránya és húsz a nagyüzemeké, nem valósulna meg. Azzal is szembesültünk, hogy a nagyüzemek viszik el a támogatások nyolcvan százalékát. Azt szeretnénk, hogy a verseny kiegyenlítettebb legyen, eséllyel gazdálkodjanak a kisebb vállalkozások is, hogy a vidéki porták benépesedjenek, hogy minden föld eredményesen művelve legyen, és minél több ember megélhetését szolgálja. Ez esetben nélkülözhetetlen a kisüzemek támogatása, illetve átcsoportosítani a méretből eredő – azaz eleve nagyobb versenyelőnyből származó – haszonból, támogatásból azoknak, akiknek a méretből nem ered akkora jövedelemtermelő képességük.

Mi lesz azzal, aki juhot vagy sertés tart?
– A juh-, a sertés- és a baromfiágazat is többlettámogatásban részesül. Ahogy a vetőmagtermesztés, a zöldség- és gyümölcságazat, a fehérjetakarmány-előállítás. Mindez azt segíti elő, hogy a kézi munkaerő használata, és így a munkahely vidéken mind több legyen. Nyilván fájdalmas lehet szembesülni azzal az első évben, hogy mennyivel kevesebb a támogatás, de összességében a szarvasmarha-ágazat, az állattartás vagy a vetőmagágazat fejlődésével a bevételkiesések kompenzálhatók és elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.