Kényszerű tárgyalások a bankokkal

A devizahitelek forintosítása alaposan próbára teszi a pénzintézetek teherbíró képességét.

Munkatársunktól
2014. 09. 12. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzpiaci pletykák szerint Orbán Viktor kormányfő és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban informális tárgyalásokon legkevesebb két – devizahitelügyben érintett – banknál igyekezett kipuhatolni, meddig hajlandók elmenni a devizahitelek jövő év első negyedében kezdődő forintosítása során.
Érthető a kormány dilemmája, hiszen keskeny mezsgyén kell egyensúlyoznia. Eleget kell tennie korábbi ígéreteinek, hogy kielégítse a devizahitelesek igazságérzetét. Ezt részben nyilván megoldja, hogy az árfolyamrés törvénytelensége és az egyoldalú kamatemelések miatt visszajárnak bizonyos összegek az adósoknak – becslések szerint az átlagos devizahitelesnek 25 százalékkal is csökkenhet a havi törlesztőrészlete –, kérdés azonban, megelégszenek-e ezzel az eddig pórul járt ügyfelek, vagy a forintosításon is akarnak-e még nyerni valamit. A másik oldalon viszont figyelembe kell venni azt is, hogy a hamarosan az Országgyűlés elé kerülő elszámolási törvény 800–1000 milliárd forinttal terhelheti meg a bankok mérlegét. Ha erre túlságosan sokat tesznek rá a forintosítás során, akkor előfordulhat, hogy a bankok egy része visszafogja a hitelezést, és ezzel veszélybe kerülhet a gazdasági növekedés is. Annál is inkább így van ez, mert a rajta kívül álló olyan tényezők, mint az orosz–ukrán válság miatti embargó, amúgy is gondot okoznak a hazai exportnak, és visszafoghatják a kilábalást.

A devizahitelezésben érintett külföldi tulajdonban lévő bankok anyavállalatai ugyanis egy bizonyos szintig hajlandók pótolni a forintosítás miatt kieső összeget, de nem korlátlanul. Az általunk megkérdezett szakértők úgy vélik, ha túlságosan erős forintárfolyamon kell átszámolniuk a devizaadósságot a forintra váltáskor – azaz mélyen a zsebükbe kell nyúlni a hitelintézeteknek –, arra kétféleképpen reagálhatnak. Vagy a többször is hangoztatott kivonulás mellett döntenek, vagy pedig – amire a közelmúltban több esetben is volt példa – a túlélésre játszanak, azaz visszanyesik magyarországi tevékenységüket. Bármelyiket is választják, az mindenképpen a hitelezés visszaesését eredményezi. Az első esetben már kisebb erőt fordítanak a betétgyűjtésre és pénzkihelyezésre, mert vevő keresésével, illetve a pénzintézet életben tartásával lesznek elfoglalva. A második esetben pedig a bankfiókok bezárása, munkahelyek megszüntetése szintén a hitelezés visszafogását eredményezi. Ezért kell a kormánynak olyan kompromisszumra jutni a forintosítás ügyében, amely a devizahiteleseket is kielégíti, de a pénzintézetek vezetőit sem ösztönzi a hitelezés visszafogására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.