Nem emelt kamatot a Fed

Az irányadó kamatot 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten.

MTI
2015. 09. 18. 1:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed 2008. decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A kamattartó döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak. Elemzők 27 százalékos valószínűséget adtak a döntés előtt a kamatemelésnek és 64 százalékos esélyt a decemberi emelésnek.Az FOMC az előző öt ülésen egyhangúlag a kamatok szinten tartása mellett szavazott. A mostani ülésen a Richmond Fed elnöke 25 bázispontos emelésre voksolt.A testület a döntés indoklásában nem tett utalást a monetáris szigorítás megkezdésének a dátumára. Az idei emelés valószínűsége azonban kissé csökkent, mivel a testület 17 tagjából 13 tartja lehetségesnek az idén a kamatemelés megkezdését, míg az előző ülésen 15-en voltak ezen a véleményen. Összességében a testület véleménye szerint az idén legfeljebb egy kamatemelésre kerülhet sor, és a hosszabb távú monetáris szigorítási pálya „emelkedési szöge” is mérséklődött valamelyest.A testület változatlanul kedvező véleményt alkotott az amerikai gazdaság növekedéséről, annak jellemzésére a már megszokott „mérsékelt ütemű” kifejezést alkalmazta. Kiemelték azonban, hogy a világgazdasági és a nemzetközi pénzpiaci fejlemények kockázatot jelenthetnek az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira és az inflációs várakozásokra, ezért „szoros figyelemmel fogják követni a nemzetközi piaci fejleményeket”.Kedvező fejleményként nyugtázta a Fed a lakossági kiadások és a vállalatok tőkeberuházásainak mérsékelt növekedését az előző ülés óta eltelt időszakban.Az infláció az alacsony energia- és importárak miatt továbbra is elmarad a céltól – szögezték le. A 2,0 százalékos célt az infláció 2018-ban érheti el a testület véleménye szerint. Az idén pedig 0,4 százalék, jövőre 1,7 százalék, 2017-ben 1,9 százalék, 2018-ban 2,0 százalék, hosszabb távon 2,0 százalék lesz megítélésük alapján az infláció. Az infláció már több mint két éve a 2,0 százalékos cél alatt van.A gazdasági növekedés üteme az idén 2,1 százalék, jövőre 2,3 százalék, 2017-ben 2,2 százalék, 2018-ban pedig 2,0 százalék lesz.A Fed változatlanul kedvezőnek ítélte meg a foglalkoztatási helyzetet, de egyúttal kifejezte reményét annak további javulására is. A munkaerő-piaci helyzet mindenesetre javult az előző üléshez képest, a foglalkoztatottak száma emelkedett, a munkanélküliség csökkent. Prognózisuk szerint a munkanélküliségi ráta 2016-ban és utána már 5,0 százalék alatt lesz. Az idén az átlagos munkanélküliségi ráta 5,0 százalékra csökken, jövőre pedig 4,8 százalékra, és 2018-ig annyi is marad. A hosszabb távú munkanélküliségi ráta előrejelzést 5,0 százalékról 4,9 százalékra csökkentették. Idén augusztusban 5,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta.A kamatdöntés gyengítette a dollárt és erősítette a tőzsdei árfolyamindexeket. Az euró árfolyama a bejelentés előtti 1,1340 dollárról 1,1420-ig emelkedett, a dollár/jen árfolyam pedig 120,90-ről 120-ra csökkent. A tőzsdei árfolyamindexek nyeresége fél százalék körüli szintről egy-másfél százalékra emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.