Csak így érhető el fenntartható növekedés az EBRD-elnök szerint

A gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a hatékonyan működő állam.

MTI
2015. 10. 28. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Suma Chakrabarti, aki a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics (LSE) meghívásából tartott előadást kedd este, kifejtette, hogy a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a hatékonyan működő állam, amely ugyanakkor a hangsúlyt a magánszektorra helyezi.

Az államoknak dinamikus és termelékeny magánszektorra van szükségük a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez, a magánszektornak pedig olyan hatékony államra, amely e funkciók ellátását lehetővé teszi számára – fogalmazott az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti szerint a fenntartható fejlődési célok eléréséhez kulcsfontosságú, hogy a piac jól funkcionáljon, ehhez pedig az kell, hogy az állam egyértelműen kialakított játékszabályok alapján működjön együtt a magánszektorral és „a pálya egyik irányba se lejtsen”.

Hozzátette: sok országban még párbeszéd sincs az állam és a magánszektor között, sőt az tapasztalható, hogy „vissza is vágnak” általánosságban a magánszektornak és a piacnak, különösképpen a bankoknak. Ez érthető is, mivel a globális pénzügyi válság előtti években bőségesen voltak példák „mértéktelenségekre”, a növekedés eredményeit sokkal egyenlőbb módon kellett volna elosztani – mondta az EBRD elnöke. Kijelentette ugyanakkor, hogy ezt a „visszavágást” túlzásba is lehet vinni.

A túlságosan nagyvonalú pénzügyi deregulációra és az egyenlőtlenségekre az EBRD véleménye szerint nem „a több állam, kevesebb piac” megoldás a válasz, hanem a hatékonyabb állami intézmények és a jobban működő, jól szabályozott piacok – hangsúlyozta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni bank vezetője.

Sir Suma Chakrabarti a magánszektor elengedhetetlen szerepének illusztrálására az infrastrukturális fejlesztések rendkívüli tőkeigényét említette példaként.

Elmondta: a világgazdaságban évente 3300 milliárd eurónak megfelelő értékű beruházásra lenne szükség az infrastrukturális hálózatok fejlesztéséhez, ám ebből jelenleg csak 2400 milliárd euróra van fedezet. A csaknem ezermilliárd eurós hiányt valahonnan pótolni kell, de az állami szektor ennyi tőkét egyedül képtelen előteremteni, a nemzetközi pénzügyi szervezetek is csak a tizedét tudják fedezni ennek a finanszírozási hiánynak. Ebben a helyzetben a magánszektor az, amely képes kitölteni ezt az infrastrukturális finanszírozási űrt – mondta kedd esti londoni előadásában az EBRD elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.