Ezt tanácsolják a nemteljesítő adósoknak

Leginkább a túlzott eladósodottság akadályozza a jelzáloghitel-állomány csökkenését.

MTI
2015. 10. 29. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-portfólió elemzését bemutató háttérbeszélgetésen az MNB igazgatója hozzátette: ehhez nagyobb aktivitás szükséges az ügyfelek és a bankok részéről is. A tanulmány szerint mivel a 90 napon túli késedelmes, nemteljesítő jelzáloghitelek a teljes jelzáloghitel-portfólió negyedét, mintegy 1100 milliárd forintot tesznek ki, az egyik legfontosabb pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázatot jelentik Magyarországon.

Fábián Gergely elmondta: leginkább a túlzott eladósodottság akadályozza a jelzáloghitel-állomány csökkenését, az adósok több mint 80 százalékának magasabb a jelenlegi teljes tartozása a kezdeti hitelösszeghez képest, vagy jövedelméhez képest túl magas a törlesztőrészlete.

A nemteljesítő szerződések 55 százalékát már felmondták, ami a végrehajtás előszobája – ismertette. A még élő, nemteljesítő hitelek kétharmada tartós, egy éven túli késedelemben van, 39 százalékuknál már két éven túli a késedelem – mondta. Az átlagos hátralévő futamidő 12-13 év, 5,4-6,4 százalékos kamat mellett, ami havi 48–52 ezer forint törlesztőrészlet átlagosan – jegyezte meg.

Korlátja lehet az átstrukturálásnak, például a futamidő hosszabbításának MNB igazgatója szerint, hogy a nemteljesítő hiteladósok csaknem fele 45 év feletti, ötödük nyugdíjas lesz a hitelügylet lejártakor. További problémát jelent, mondta, hogy sok esetben kérdéses az ingatlanfedezet értéke és értékesíthetősége. A jelzáloghitel-adósok nagy része, 70 százaléka kisebb városokban, községekben él, ahol korlátozottabbak az ingatlanok értékesíthetőségi lehetőségei.

A tanulmányból kiderült az is, hogy az adósság rendezése a fedezeti ingatlan értékesítésével és kisebb lakásba költözés nem feltétlen járható út, mivel az ingatlanok nagy részének átlagos értéke már most is 10 millió forint alatti.

A tanulmány készítése során vizsgálták az adósok jövedelmi helyzetét is. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatok alapján anonim módon összekötötték a bevallott személyi jövedelemadó (szja) adatokat a jelzáloghitel-tartozásokkal. Kiderült, hogy a teljes nemteljesítő állomány 38 százalékának nincs bevallott jövedelme – mondta Fábián Gergely. Az adósok 62 százalékának van ugyan rendszeres jövedelme, azonban 43 százalékuknak túl nagy az adóssága a jövedelméhez képest – tette hozzá.

Az összevetés rávilágított arra is, hogy az adósok 19 százalékának van az adósság rendezésére alkalmas összegű jövedelme, több mint felük azonban nem törleszt – ismertette. Árnyalja a képet a tanulmány készítői szerint, hogy Magyarországon az szja-bevallás nem ad teljes képet a jövedelmi helyzetről, mivel nem szerepel benne a külföldről származó jövedelem vagy a feketemunka.

Az MNB igazgatója beszámolt arról is, hogy a tanulmányt megelőző adatfelvétel során kérdőíves felmérést, fókuszcsoportos interjúkat is készítettek az adósokkal, valamint szakmai mélyinterjúkat a bankokkal. Ebből kiderült, hogy az adósok többsége tudatában van annak, hogy elveszítheti az ingatlant, azonban sokan ezt nem élik meg reális fenyegetésként – mondta. A megkérdezettek 15 százaléka kategorikusan elutasított minden megoldási javaslatot, az adósok többsége egy újabb adósmentő csomagban bízik, és az eddigieket jellemzően nehezen átláthatónak tartja – mondta Fábián Gergely.

Az MNB igazgatója pozitívumként említette, hogy az adósok tisztában vannak az egyéni felelősségükkel, vélekedésük szerint a megoldást a bankokkal közösen kell megtalálni, azonban a megkérdezettek fele nem bízik a bankjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.