Felfüggesztették a Fehéroroszország elleni szankciókat

A jövőben akár véglegesen is eltörölhetik a büntetőintézkedéseket.

MTI
2015. 10. 29. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió közleményben tudatta, hogy négy hónapra felfüggesztették a vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást magukban foglaló korlátozásokat 170 természetes személy ellen. Négy további személy ellen életben maradnak a büntetőintézkedések, illetve továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó Fehéroroszország ellen.

Diplomáciai források szerint az Aljakszandr Lukasenka államfő elleni szankciókat eltörölték, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

A szankciók eltörlésére vonatkozó döntésre azután került sor, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodtabb légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint az egykori szovjet tagköztársaságban augusztus végén szabadon engedtek hat politikai foglyot az elnök amnesztiarendelete értelmében.

A tájékoztatás szerint az unió továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a demokrácia és az emberi jogok helyzetét Fehéroroszországban, és ettől függően a jövőben akár véglegesen is eltörölheti a büntetőintézkedéseket. A francia Európa-ügyi államtitkár korábban mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a szankciókat szükség esetén azonnali hatállyal ismét életbe léptethetik.

A nyugati sajtóban gyakran Európa utolsó diktátorának nevezett Aljakszandr Lukasenka ellen 2011 januárjában rendelt el szankciókat válaszul az Európai Unió a kelet-európai országban az azt megelőző évben rendezett választások meghamisított eredményére és az ellenzékiekkel szembeni durva fellépésre.

Az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenka a várakozásoknak megfelelően fölényesen, a szavazatok 83,49 százalékával nyerte meg az októberi elnökválasztást, megszerezve ezzel ötödik mandátumát. A fehérorosz államfő szerint az elnökválasztás megfelelt a szabad és tisztességes választás kritériumainak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ezzel szemben azt közölte, hogy az nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Az egykori kommunista párttitkár és kolhozigazgató, Aljakszandr Lukasenka 1994-es elnökké választása óta az Oroszországgal való szoros összefonódás irányzata érvényesül a fehérorosz politikában, Minszk és Moszkva 1999 decemberében uniós szerződést is kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítésére. Ennek ellenére Lukasenka az elmúlt években nyíltan bírált egyes orosz lépéseket, és javult a Nyugathoz fűződő viszonya, amióta Minszkben az év elején tárgyalásokat tartottak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.