Félig üres, félig teli gáztárolók

Biztonságos lesz a lakosság téli energiaellátása a közműhivatal szerint.

Illés József
2015. 10. 09. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellátásbiztonság folyamatos fenntarthatósága érdekében komplex ellenőrzési tevékenységet végez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ennek keretében ellenőrzi az energiapiaci szereplők téli felkészülését, figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét, azaz a betárolt készleteket, és a téli időszakban rendszeresen elemzést készít az ellátásbiztonságról – írta tegnapi közleményében a hivatal.

A hatóság azt is tudatta, hogy valamennyi földgázszolgáltatónak biztosítania kell a szolgáltatási területén vele szerződést kötő egyetemes szolgáltatásra jogosult (lakossági) felhasználók folyamatos gázellátását, és evégett speciális szabályoknak kell megfelelniük a téli felkészülést illetően is. Egyfelől rendelkezniük kell az általuk ellátott felhasználók várható fogyasztásának megfelelő, szerződésben lekötött földgázforrással vagy forrásopcióval, másfelől a becsült téli fogyasztás legalább 60 százalékának megfelelő földgázkészletet kell a hazai tárolókban elhelyezniük.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint alapvető feltétel, hogy a szolgáltatók megfelelő szállítási szerződéseket kössenek. A megállapodások azonban nem minden esetben jelentenek garanciát az ellátásbiztonságra. – A csak papíron meglévő gázzal ugyanis nem lehet fűteni – jegyezte meg egy lapunknak nyilatkozó szakember. Ezért az állami kézben lévő, együttesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású hazai kereskedelmi földgáztárolókat – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomást – legalább 40 százalékos szintig kellett volna feltölteni még a fűtési idény kezdete előtt. Ezzel szemben a feltöltöttségi szint jelenleg is alig haladja meg a 33 százalékos szintet, ami kevesebb mint másfél milliárd köbméter gáz betárolását jelenti – állítják szakemberek.

Mást mond erre a hivatal: tájékoztatása szerint 2015. szeptember végén a hazai tárolókban több mint hárommilliárd köbméter földgáz volt, és a betárolás jelenleg is tart. Szakértők szerint ez úgy lehetséges, hogy a hatóság a kereskedelmi készletekhez hozzászámolta a szőregi biztonsági tárolóban lévő, a fogyasztók pénzéből korábban felhalmozott 915 millió köbméter biztonsági tartalékot is, amelyet mind az Európai Unió, mind a hazai jogszabályok szerint csak különleges vészhelyzetekben lehet felhasználni. Ennek ellenére a kormányzat 2012-ben ebből a készletből adott át mintegy 300 millió köbméter gázt egyes távhőtársaságoknak, hogy a rezsicsökkentések miatt ne menjenek csődbe. Korábban ugyanis 1,2 milliárd köbméter volt az ország vésztartaléka földgázból.

Érdemes megjegyezni, hogy tavaly szeptember végén még a MEKH adatai szerint is több mint 500 millió köbméter gázzal nagyobb mennyiség volt a tárolókban, mint idén ugyanabban az időszakban. Ugyanakkor az állami tulajdonú Magyar Földgáztároló Zrt. számaiból kiderül, hogy a betárolás üteme is lassulni látszik. Míg az előző hónapokban hozzávetőleg napi 0,3 százalékkal gyarapodott a kereskedelmi gázkészlet, addig jelenleg csak 0,2 százalékkal növekszik.

Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként nyolc-tízmilliárd köbméter körül alakul, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás tavaly meghaladta a 4,2 milliárd köbmétert, a magyarországi tárolókból az előző fűtési idényben több mint 2,5 milliárd köbméter földgázt tároltak ki, amely így a téli fogyasztás mintegy hatvan százalékát fedezte. A szezon végére, áprilisra a tárolók töltöttsége szinte a nullára csökkent, ami hozzáértők szerint nem tett jót a létesítmények műszaki állapotának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.