Felmondást ígérnek a kéményseprők

Teljes a bizonytalanság az ágazatban. Egyelőre mégsem lesz ingyenes a kémények tisztítása.

Illés József
2015. 10. 31. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre háromszáz kéményseprő felmondását helyezi ügyvédi letétbe a Liga Szakszervezetekhez tartozó Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) jövő kedden, mert a szervezet szerint a kormányzat lehetetlen helyzetbe hozta a szakágat. Vámos Csaba, a KOSZ elnöke lapunknak elmondta: a kormányzat már tavasz óta lebegteti az új úgynevezett kéményseprőtörvény elfogadását, s ezzel az egész ágazatot létbizonytalanságban tartja. A kéményseprő vállalkozások ugyanis nem tudják, hogy mi lesz a sorsuk, folytathatják-e a tevékenységüket, vagy a kormányzat államosítja az iparágat. A szakszervezeti vezető szerint valamiképpen rövid időn belül pontot kell tenni az ügy végére, mert a szakág helyzete már tarthatatlan. A szektor ellehetetlenülése miatt a szakemberek fele már elhagyta a pályát. Ha a döntéshozók nem cselekszenek még karácsony előtt, a kéményseprők felmondása az év utolsó hónapjában egy időben lép majd életbe.

Az eredeti tervek szerint még tavasszal megszületett volna az új jogszabály, amely ősztől a katasztrófavédelemhez „csoportosította” volna át a kéménytisztítási feladatokat a kéményseprőktől. A parlament előtt fekvő törvénytervezet elfogadását azonban – amely már márciusban túljutott az általános vitán – elhalasztották. A végszavazást szeptemberre ígérte a nagyobbik kormánypárt, de ez máig sem történt meg. A módosított változatban már az szerepel, hogy január elejétől kapja meg új feladatát a katasztrófavédelem. Ez azonban szintén lehetetlen, mivel a kéményseprőknek az önkormányzatokkal kötött, jobbára öt-tíz éves futamidejű megállapodások szerint legalább féléves felmondási idő jár. Így ha most elfogadná a parlament a törvénytervezet, és az önkormányzatok szerződésbontásra kényszerülnének, akkor is csak jövő tavasszal járna le a féléves felmondási idő.

A törvénytervezet eredeti változata novembertől ingyenessé tette volna a háztartások kéményeinek tisztítását. Így a költségeket a jövőben az ügyfelek helyett az adózók állták volna. Vagyis azok is fizetnék a seprési költségeket, akiknek nincs kéményük. A kéményseprés beígért ingyenessé tétele, amely egyelőre mégsem történik meg, évente az átlagfogyasztóknak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hozna. Ugyanakkor vannak olyan háztartások – állítják a szakértők –, amelyek a 2013-as első rezsicsökkentési hullám óta a seprési díjon összesen csupán 260 forint körüli összeget spóroltak meg. Vagyis a lakosság számára minimális kiadásmérséklődéssel járna az összesen 1500 főt foglalkoztató kéményseprési ágazat átalakítása, miközben az átállás költsége a szakmai becslések szerint elérheti a nyolc-kilenc milliárd forintot. Jelenleg a kéményseprőszakmában azért teljes a bizonytalanság, mert a vállalkozók nem tudják, hogy meddig folytathatják a tevékenységüket a lakossági piacon, az önkormányzatok mikor mondják fel a velük kötött szerződéseket, és az ügyfeleiket milyen szervezet vagy cég veszi majd át. Egyelőre a vállalkozók arra számítanak, hogy januártól is folytathatják a munkájukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.