Így jöhet létre az amerikai republikánusok kis diktatúrája

Új tervvel előznék meg, hogy humanitárius válság legyen a gazdaságiból.

LM
2015. 10. 23. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Puerto Ricó-i helyzet humanitárius válsággá eszkalálódhat akár már a télen – hívta fel a figyelmet egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás a The New York Timesnak. A 3,6 millió lakosú társult állam jelenleg egy 72 milliárd dolláros adóssághegyen csücsül, melyet a helyi vezetés elmondása szerint már képtelenek finanszírozni. Az már csak hab a tortán, hogy a következő 300 millió dolláros törlesztés december elsején esedékes.

A probléma egyik része, hogy Puerto Rico speciális státuszából fakadóan nem jelenthet csődöt. Az úgynevezett 9-es fejezet szerint kizárólag helyhatóságok dobhatják be a törölközőt: városok és megyék az államuk beleegyezésével élhetnek ezzel a „lehetőséggel”, míg maguk az államok nem. A mentés ellenzői azzal érveltek, hogy amennyiben Puerto Rico is kiharcolja a csődöt, úgy a fiskálisan nehéz helyzetben lévő államok is követnék példáját.

A lavina elkerülése végett a terv egy új „territoriális csődrendszert” irányoz elő, mely kizárólag Puerto Rico és a többi hasonló jogi helyzetben lévő terület számára lenne elérhető. A tervezet egy bizonyos adóhitel segítségével terelné vissza a munka világába az embereket, melyre komoly szükség is van, hiszen a munkanélküliségi ráta az amerikai átlag duplája, 12 százalékos, ezenfelül a foglalkoztatottak a társadalom „nevetségesen kicsi”, 40 százalékát teszik ki. A gazdasági helyzetet ezenfelül az is hűen tükrözi, hogy a lakosság 46 százaléka olyan szegénynek számít, hogy jogosult Obama egészségügyi programjára, a Medicaidre.

Az sem mellékes, hogy egy konzervatív gazdasági vívmány az adóhitel, így tárgyalási alapot képezhet. A republikánusok vezette kongresszus, mely hallani sem akar a fiskális fegyelem lazításáról, ugyanis rendre utasította el az eddigi próbálkozásokat. A tervezet előkészítői most egy olyan felügyelőbizottságot is a helyiek nyakába ültetnének, mely kiveszi a pénzügyeket a választott vezetők kezéből. A lap republikánus forrása szerint ez a pártvezetés egyik alapfeltétele volt.

Mindkét nagy párt számára egyre kínosabb a helyzet a 2016-os elnökválasztás közeledtével – hívja fel a figyelmet a lap. A szigetlakók ugyanis hatalmas számban költöznek a kontinensre – főként a republikánusok által vezetett Floridába – a fojtogató gazdasági légkör miatt. Az egyre növekvő szavazóbázis így könnyen ítéletet mondhat a tétlenkedők felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.