Nőhet a tőzsde jelentősége

A fejlődőképes közepes vállalkozások sokat profitálhatnak a részvénypiacból.

Hajdú Péter
2015. 10. 22. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú évek stagnálása után talán remény nyílik arra, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) súlya nőjön a magyar gazdaságban. Bár állami vállalatok tőzsdei megjelenéséről, s az állam szerepvállalásáról már korábban is esett szó, úgy tűnik, mostanában válhatnak valósággá az eddig feltételes módban elhangzott elképzelések.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke a Magyar Időknek nyilatkozva arról beszélt, hogy a jegybank szeretné megszerezni a BÉT többségi tulajdonát. Hazai kézbe kerülve ugyanis nagyobb az akarat az intézmény fejlesztésére. Az MNB a legnagyobb szereplőket is bevonná a piac irányításába, akár tulajdonosként is. Cél, hogy az állami vállalatok is megjelenjenek a börzén, illetve hogy olyan programok induljanak, amelyek segítik a hazai vállalkozások tőzsdei megjelenését. Külön figyelmet szentelnének a kisebb vállalkozások tőzsdére vonzásának. Ennek érdekében el is juttatták értékpapírosítási törvényjavaslatukat a gazdasági tárcához.

Szakértők ugyan látnak kisebb problémákat az elképzeléssel kapcsolatban, de hasznosnak találnák, ha sikerülne megvalósítani az elhangzottakat. Pacsi Zoltán, a Geo Professional Portfolio Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti Értéktőzsde korábbi vezetője furcsállotta ugyan, hogy az a jegybank tervezi a BÉT többségi tulajdonának megvásárlását, amely egyúttal a felügyeletet is ellátja, de hozzátette, minden bizonnyal kitalálható olyan megoldás, amely kiküszöböli ezt az anomáliát. – Az mindenképpen előremutató – tette hozzá –, hogy az állam az elmúlt években tapasztaltnál nagyobb figyelmet szán a tőzsdének.

Kérdésünkre azt is elmondta, ugyan nem általános, de nem is ritka, hogy az állam valamilyen szervezeten keresztül tulajdont szerezzen a tőzsdében. Szerinte nem az MNB feladata lenne a börze állóvizének megmozgatása, de mind az állami vállalatok, mind a kisebb vállalkozások megjelenésének elősegítése lendíthet a piacon. A szakember ez utóbbi kapcsán kiemelte, azokról a magyar kategóriák szerinti közepes – néhány száz millió forintos éves árbevétellel rendelkező – vállalkozásokról lehet szó, amelyekben benne rejlik a kiugrás lehetősége. Egészségesebbnek tartja ugyanis, ha egy folyamatosan fejlődő vállalkozás nem hitelből, hanem eddigi eredményeire építve tőkebevonással, a piacról jut friss forráshoz, amit aztán tevékenysége fejlesztéséhez használ fel. Ugyanakkor a BÉT számára egyelőre nagyon távoli cél lehet a regionális jelentőségű tőzsdei cím elérése.

– Nem jelent automatikus fellendülést, ha magyar kézbe kerül a tőzsde – nyilatkozta a hír kapcsán lapunknak a K&H Bank vezető elemzője. Németh Dávid szerint ugyanakkor erősítheti a magyar tőzsdét, ha olyan hosszú távú program indul el, amely a keresleti és a kínálati oldal lehetőségeit is erősíti a jelenleg gyenge likviditású magyar piacon. Az állami vállalatok tőzsdére vitelének gondolata már korábban, 2007–2008 környékén felvetődött, de végül nem került erre sor. Megjelenésük hasznos lehet, de önmagában ez sem elég a BÉT erősödéséhez. Jelenleg nincs olyan ösztönző erő, amely a börzére hajtaná a magyar cégeket. A hazai viszonylatban nagy cégnek számító Waberer’s tőzsdére lépéséről például már 2005–2006 körül felröppentek az első hírek, mégis csak mostanában kerülhet a BÉT-en jegyzett cégek közé a vállalkozás. Teendő tehát van még bőven, mire erőteljesebb lesz a budapesti piac.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.