Olasz módszerrel az áfacsalás ellen

A szakértők szerint így csökkenthető az adóelkerülés és a nemfizetés kockázata.

Horváth Attila
2015. 10. 28. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban vezették be először az Európai Unión belül azt a speciális áfafizetési módszert, amelynek révén a szakértők szerint csökkenthető az adóelkerülés és a nemfizetés kockázata. Az úgynevezett megosztott fizetési modellt (angolul: split-payment) hamarosan más tagországok is átvehetik. Az EU az úgynevezett áfa zöldkönyvében fektetett le négy modellt, ennek egyike az olasz módszer. Az új áfabeszedési szabály lehetőséget teremt arra, hogy egy termék vagy szolgáltatás értékét megosztva fizessék ki. Mivel a számlát a kiállító és a befogadó is jelenti a hatóságnak, nincs lehetőségük az adófizetés megkerülésére. A kifizetés megosztása pedig lehetetlenné teszi az áfa eltüntetését. Az új számlázási szabályok a könnyebb feldolgozhatóságot és a nyomon követést is segítik. A módszer a következőképpen működik: egy önkormányzati megbízást teljesítő vállalkozás munkája teljes ellenértékéről állít ki számlát, de csak a nettó összeget kapja meg az önkormányzattól. A levont áfa összegét az önkormányzat a beszállító kincstárnál vezetett külön adószámlájára utalja át. A csalás lehetőségét csökkenti, hogy a termékértékesítő nem férhet hozzá az áfa összegéhez, az közvetlenül a kincstárban vezetett alszámlára érkezik be.

– Ez az első kísérlet a módszer gyakorlatba ültetésére, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megoldás bevált. A modell előnye, hogy az áfakötelezettség keletkezésének első pillanatától kontrollálja az adófizetési folyamatot. Ez a megoldás lehetővé teszi a hatóság számára, hogy monitorozza az áfakötelezettséget és blokkolja az áfaalszámlára kerülő összegeket. Így előzi meg, hogy az adófizetésre kötelezett eltűnjön a hozzá beérkező összeggel együtt – hangsúlyozta Sztankó Dániel, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője.

A szakember elmondta, az olasz kísérlet jól körülhatárolt körre, a közszféra által beszerzett termékekre és szolgáltatásokra terjed ki. Vagyis állami szervezetekre, kamarákra, helyi köztestületekre, önkormányzatokra, egészségügyi és szociális intézményekre, egyetemekre, kutatási és oktatási intézményekre vonatkozik. Sztankó Dániel kiemelte, az áfafizetési olló csökken az új beszedési módszerrel, és a szabályozás nem növeli a kötelezettség mértékét, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatt a vállalatok kevésbé lesznek kiszolgáltatottak.

Sztankó Dániel elmondta, az EU és az egyes tagállamok is az adóbeszedés optimalizálását és a csalások visszaszorítását szorgalmazzák, s ennek az elvárásnak ez a módszer eleget tesz. Igaz, a megosztott fizetési megoldás egyelőre nem alkalmazható teljes körűen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.