Tabu a nukleáris alap pénze?

Nem szabad az atomerőmű lebontására szánt összegből rezsit csökkenteni.

Illés József
2015. 10. 29. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többszörösen törvénysértő lépés lenne, ha a kormány megszüntetné a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA), és saját céljaira elköltené az abban összegyűjtött pénzt. Emellett egy ilyen intézkedés teljesen ellentétes lenne józan ésszel szemben, és merénylet lenne a jövendő generációk ellen – nyilatkozta lapunknak az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgatója.

Rónaky József ezt annak kapcsán mondta, hogy az Index.hu kedden nyilvánosságra hozott egy „vitaanyagot”, amely azt vetítette előre, hogy a kormány rátenné a kezét a nukleáris alapra, amelyet az áramfogyasztók pénzéből halmoztak fel az paksi atomerőmű lebontásának a finanszírozására, illetve az annak során keletkező nukleáris hulladékok, valamint a kiégett fűtőelemek kezelésére. A hírportál a birtokában lévő dokumentumok alapján arról számolt be, hogy egy miniszterelnökségi anyag szerint felfüggesztenék a paksi atomerőmű évi 20 milliárd forint körüli befizetéseit a nukleáris alapba, és az így felszabaduló pénzt inkább rezsicsökkentésre fordítanák 2017-ben.

A Miniszterelnökség a portálhoz tegnap eljuttatott válaszában elismeri az irat, illetve a terv létezését, és hosszú körmondatokban fejtegeti, hogy az elgondolás megvalósulása a „nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer továbbfejlesztésének és az állami energetikai képességek összehangolásának ügyét”, illetve a mindenekfelett álló rezsicsökkentést szolgálná.

Rónaky József úgy véli: semmi szín alatt nem lenne célszerű egy rövid távú politikai cél elérése végett elkölteni az alapban több mint másfél évtized alatt összegyűjtött pénzt. Emellett ezt a lépést tiltja az úgynevezett atomtörvény, amely egyebek mellett a pénzügyi keret létrehozását és működtetését is szabályozza. Egy ilyen döntés ellentétes lenne az Európai Unió (EU) nukleáris direktívájával, amely a radioaktív hulladékok kezelését szabályozza. Ezenfelül szembemenne az idén márciusban az Országgyűlés által elfogadott, kiégett üzemanyagok és a radioaktív hulladékok kezelésének nemzeti politikájával is.

A nyugalmazott főigazgató megjegyezte: az alap forrásait csak a jogszabályban rögzített célokra lehet elkölteni, s ezek között nem szerepel a rezsicsökkentés, a pénzre pedig a paksi atomerőmű bontásakor mindenképpen szükség lesz. A szakember szerint azért is erkölcstelen lenne az alap felszámolása, mert azt abból kiindulva hozták létre, hogy az atomerőmű működésének és a leállításának a költségeit annak a generációnak kell fizetnie, amelyik felhasználja az ott termelt olcsó áramot.

Érdemes megjegyezni: a leállítás költségeit rendszeresen újraszámolják a szakemberek. Ennek ellenére annak nagyságáról folyamatos vita zajlik. Egyesek szerint a bontás 700–1000 milliárd forintot emészt majd fel, mások viszont 1000 milliárd forintnál is nagyobb kiadásokkal számolnak. A szakértők abban azonban egyetértenek, hogy akármelyik számítás a helyes, két évtized múlva az akkori kormányzat nem tud majd hirtelen előteremteni több száz-, vagy ezermilliárd forintot az atomerőmű leszerelésre és a nukleáris hulladékok elhelyezésére. Vagyis, nem élhetjük fel most az alapban összegyűjtött pénz, még akkor sem, ha a jelenleg regnáló kormány szívesen elköltené azt – állítják szakemberek.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap létrehozását az 1996-ban elfogadott úgynevezett atomtörvény írta elő. A keretben 1998. január eleje óta gyűlik a pénz, amelyet az áramfogyasztók fizetnek be. Jelenleg a felhasználók kilowattóránként 2,5 forint körüli összeggel – ez összesen évi 20 milliárd forint nagyságrendű tétel – járulnak hozzá az alap feltöltéséhez, amelyben a tavalyi év végén 242,9 milliárd forint volt – elméletileg. Az alap – ugyancsak papíron – a költségvetés által fizetett kamattal is gyarapszik, amely a jegybanki alapkamattal azonos nagyságú. A pénz azonban jelenleg is a kormány céljait szolgálja, mert a kormányzat minden évben „kölcsön veszi” az alapban lévő összeget, a kabinet ezért fizeti a kamatot. Így évről évre a KNPA nyújtja a legolcsóbb hitelt a költségvetésnek. Ezért a kormány a célkeret felszámolásával levágná az aranytojást tojó tyúkot. Ugyanakkor szakértők szerint nevetséges lenne rezsicsökkentésnek titulálni, ha kormányzat árcsökkentésként adná vissza az embereknek az általuk befizetett többletpénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.