Több kockázatot kell vállalnunk!

Az innovációban is kulcsszereplő a járműipar, az infokommunikáció és az egészségipar.

Gyöngyösi Balázs
2015. 10. 08. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Hollandia után Magyarországon a legmeghatározóbb az egyéniség szerepe, ami nagyban befolyásolja egy nemzet innovációs képességét. De nálunk az ötletek jelentős része nem jut el a kivitelezésig. Van remény az előrelépésre?
– Egyetértek a megállapítással, az ok pedig az, hogy nem vagyunk elég együttműködők, és a kockázatvállalás sem az erősségünk. A hivatal mindkét területen igyekszik példát mutatni és ösztönzőket adni. Az induló vállalkozások támogatási modelljével magam is személyes kockázatot vállalok, a hivatal is, az inkubátorok és a bírálók is. Már a nyertes ötletektől függ, hogy az üzleti modell elég átütő-e ahhoz, hogy eljussanak akár a nemzetközi piacokig. Az együttműködés alapját pedig az adja, hogy az okostelefonok mintájára okosinnovációt igyekszünk többféle eszközzel gazdasági, társadalmi környezetbe helyezni, ami óhatatlanul kultúra- és szemléletváltással jár. Az a célunk az átalakításokkal, hogy növekedési pályára álljon a kutatás-fejlesztés és az innováció, ezáltal egy fenntartható rendszert teremtsünk.

– Az elmúlt hónapokban több különböző összeg is elhangzott, végeredményben a 2014–2020-as uniós ciklusban mennyi támogatást tartogat a versenypályázati rendszer?
– Az évtized végéig mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és hazai, állami pénzalapokból. Ezen belül már az idei évben megnyílik 257,5 milliárd forintnyi forrás a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban, 13 milliárd a versenyképes Közép-Magyarország operatív programban, illetve 27,1 milliárd a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapban.

– Két uniós visszautasítás után harmadszor is neki kellett futnunk az intelligens szakosodási stratégiának. Mik a legfőbb tanulságok, illetve hol tartunk a környező országokhoz képest?
– Ez egy összetett dokumentum, ami bemutatja egyrészt, hogy melyik régiónk miben jó, másrészt melyek a konkrét fejlesztési elképzelések. Magyarországon meghatározó a jármű- és gépipar, az elektronika, az infokommunikáció és az egészségipar, beleértve a gyógyszergyártást is. Sikerességünk az innovációban nagyjából megfelel a gazdasági fejlettségünknek, de az Európai Kutatási Tanácshoz benyújtott egyéni kutatói pályázatok eredményességében éllovasok vagyunk. Összehasonlításképpen a csehek az elmúlt időszakban több eredményt tudtak felmutatni, mint mi, a lengyelek stratégiáját viszont nem fogadták el, így egyelőre nem is tudják felhasználni a K+F+I célú strukturális alapok forrásait.

– Mik a legfrissebb fejlemények a szegedi szuperlézerrel kapcsolatban?
– A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó beruházás az eredeti ütemterv szerint halad, idejében megjelent az a kiírás, amely lehetővé teszi, hogy 36 milliárd forintos támogatásból felépüljenek a lézerberendezések. Egyedül abban látok lemaradást, hogy 2018-ra az európai stratégiai infrastruktúra részévé váljon a központ: ez bonyolult gazdasági, jogi aktus. Az a gyakorlati jelentősége, hogy ha a szegedi berendezés a vele egy időben Prágában és Bukarestben épülővel együtt egy uniós konzorciumhoz kerül, akkor az évi 5-6 milliárd forint működtetési díjból hozzávetőleg egymilliárdot kell hazánknak állnia, a többit az európai partnerek finanszíroznák. Óriási tehát a tét, az ultrarövid impulzusok laboratóriumában olyan fizikához, biológiához és gyógyászathoz kapcsolódó kutatásokat lehet majd végezni, amelyek eddig áthatolhatatlan falakat bonthatnak le a tudományban.

– Egy kutatás szerint az innovációban érintett magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) aránya 13 százalék, ez jóval elmarad a 30 százalékos uniós átlagtól. Deklarált kormányzati cél, hogy az évtized végéig záruljon az olló. Min áll vagy bukik ez a törekvés?
– Csak úgy érhető el, ha az egyetemi kutatók, fejlesztők, mérnökök részt vesznek a kkv-k munkájában. Ehhez azonban segítséget kell nyújtanunk, mert a cégek döntő többsége nincs olyan helyzetben, hogy meg tudja fizetni a szakembereket. Eleve hiány van belőlük, mert míg itthon egy egyetemi kutató nettó ezer eurót keres, addig Münchenben ennek a hat-nyolcszorosát. Sokféle probléma orvoslására juthat pénz a kkv-k támogatása útján, hamarosan már látni fogjuk, hogy a most nyíló 50 milliárd forintos keretből milyen ötleteket, elképzeléseket tudunk finanszírozni.

– A kutatás-fejlesztési támogatások a nagyvállalatok számára is elérhetők?
– Uniós és a hazai forrásokra is pályázhatnak, számukra az utóbbiaknak nagyobb a súlya. Az a célunk, hogy összekapcsoljuk őket a hazai kapacitással, ezért a magyar kutatócsoportokkal együttműködve jelentkezhetnek a felhívásokra. Ha például azzal szembesülnek, hogy a gyártásnál használt anyag nem elég kemény, vagy éppen nem elég rugalmas, akkor arra a magyar kutatóintézet szakemberei adhatnak választ.

– Kiemelte, hogy egyetért abban Lázár Jánossal, hogy 2017. június 30-ig minden uniós pályázatot ki kell írni. A nagy infrastrukturális fejlesztéseknél gyakran vezethet csúszáshoz, ha gond van a kivitelezéssel vagy a közbeszerzéssel, másutt a finanszírozás nincs megoldva. Az innovációs felhívások levezénylésében mi jelenti a legnagyobb kihívást?
– A közbeszerzés nálunk is jelentős nehézség: mivel jelentős összegekről van szó, nagy a bizalmatlanság. Azért tartom fontosnak a céldátumot, mert csak ezután jöhet a megvalósítás, ami a kutatásoknál nem egy-két év, hanem legalább négy. Legalábbis ezért harcolok minden esetben, mert ennél rövidebb idő alatt nem reális tudományosan értékelhető eredményt elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.